Android P va bloca aplicațiile care vor să te spioneze prin camera foto

Android P va bloca aplicațiile care vor să te spioneze prin camera foto

Android P este următoarea versiune a sistemului de operare, iar una dintre funcțiile pe care le va avea îmbunătățește securitatea telefonului pe care îl ai.

Nu știm încă foarte multe despre Android P, următoarea variantă a sistemului de operare, dar putem intui că prima versiune ar trebui să fie gata în săptămânile următoare. Nu sunt foarte multe detalii nici despre schimbările majore ale funcționalității sistemului, dar avem ceva detalii despre o funcție importantă.

Conform unor informații venite de la AOSP, un nou set de reguli din Android P va împiedica aplicațiile care rulează în background să acceseze camera foto a telefonului. Astfel, aplicații cu potențial dăunător care rulează în fundal nu vor putea să îți facă poze sau să te înregistreze.

Regula se aplică pe User ID-ul fiecărei aplicații; sistemul Android oferă un UID distinct pentru fiecare aplicație pe care o instalezi pe telefon, iar acesta rămâne neschimbat cât timp aplicația e pe dispozitiv, așa că acestea nu vor putea fenta sistemul.

Noua funcție continuă bazele puse de Android 6, unde aplicațiile primeau acces la cameră îndeosebi dacă aveau activități vizibile pentru utilizator.

Această modificare vine, într-un final, pe Android, însă ar fi putut să aibă loc mult mai devreme. Spre exemplu, în 2014, dezvoltatorul de Android Szymon Sidor explica modul în care aplicațiile pot să facă poze și să filmeze fără ca tu să-ți dai seama, acestea profitând de permisiunile insuficient definite de către sistemul de operare.

Sidor a creat un vizor de doar 1 pixel pentru aplicația de cameră, acesta devenind practic invizibil pe ecranul telefonului. Astfel, acesta a putut să acceseze camera de pe Nexus 5 fără ca telefonul să ofere vreo avertizare.