Android P, aproape de lansare: pe ce telefoane îl poți testa de acum

Android P, aproape de lansare: pe ce telefoane îl poți testa de acum

Android P a trecut printr-o serie de iterații beta în ultimele luni. Acum e pe ultima sută de metri înainte de lansarea versiunii finale.

Fragmentarea platformei Android reprezintă o problemă majoră pentru sistemul de operare creat de Google și este puțin probabil să se remedieze complet, vreodată. Cu toate acestea, gigantul din Mountain View continuă să lanseze versiuni noi de Android, chiar și dacă ajung să fie experimentate de un număr infim de utilizatori.

Conform unei statistici publicate de compania americană la începutul acestei săptămâni, mai mult de un sfert dintre utilizatorii de terminale cu Android folosesc o versiune mai veche de patru ani.

Trecând peste aceste detalii de fond, de aproximativ jumătate de an, au început să apară pe internet detalii referitoare la Android P. Întâi a fost vorba de o variantă alpha dedicată dezvoltatorilor.

După Google I/O 2018, s-a lansat prima versiune beta intitulată Android P Developer Preview. În teorie, toate acestea au fost dedicate posesorilor de terminale Google Pixel și Nexus. Au mai urmat alte trei versiuni beta până la actualul Release Candidate.

Ca referință, o versiune RC sau Release Candidate, în cea mai mare parte a cazurilor, este identică cu cea finală care va fi livrată creatorilor OEM de terminale și utilizatorilor de smartphone-uri de top.

Din acest motiv, lansarea anunțată pe blogul oficial al Google este una foarte importantă. Pe lângă terminalele Google Pixel, Pixel XL și Google Pixel 2, Pixel 2 XL, singurii privilegiați care mai pot experimenta Android P Developer Preview 5 (Beta 4) sunt posesorii de Essential Phone PH-1.

Această iterație de Android are „build number” – PPP5.180610.010 și, în cazul celor înscriți în programul beta, este disponibilă pentru instalare atât prin intermediul unei conexiuni cu un PC sau Mac, cât și pe calea aerului. Momentan, nu se știe de la ce tip de desert vine P din Android P, dar este foarte probabil să fie vorba de Pancakes sau clătite.

Citește și: