30 mai 2018 | 19:39

Allview, pe lista dispozitivelor Android virusate. Ce mărci mai au probleme

ACTUALITATE
Allview, pe lista dispozitivelor Android virusate. Ce mărci mai au probleme

Mai multe dispozitive cu Android, de la tablete la telefoane, au fost afectate de un virus periculos. Se numește Cosiloon și a fost descoperit de compania Avast.

Avast, cunoscută mai ales pentru soluțiile gratuite de securitate cibernetică, a descoperit că acest malware vine preinstalat pe mai multe dispozitive Android. Sunt de la diverși producători și le-a publicat pe toate ca să vezi dacă e și al tău pe listă.

Casiloon vine preinstalat pe dispozitivele cu Android și este un adware prin care sunt promovate alte aplicații potențial periculoase. A fost activ în ultimii trei ani. Totodată, e dificil de eliminat din dispozitive, deoarece este integrat în firmware.

Conform Avast, Casiloon a afectat câteva mii de utilizatori și a devenit mai activ în ultima lună. Circa 18.000 de dispozitive folosite de utilizatori Avast au fost identificate ca având acest virus. Acestea au fost localizate în mai mult de 100 de țări, inclusiv Rusia, Italia, Germania și Marea Britanie. Da, e și România pe listă, alături de Franța, Grecia și chiar Venezuela.

Compania Avast susține că lucrează cu Google să oprească virusul.

Pe lista dispozitivelor afectate și pe care le-ai putea găsi și în România am găsit un telefon Allview, dar vechi de câțiva ani (a fost lansat cu Android Kit Kat) și o tabletă Utok care nu mai e în stocul magazinelor online. Altfel, mai sunt numeroase dispozitive de la ZTE, Prestigio sau Archos. Pe acestea le-ai putea găsi și în România. Lista completă poate fi consultată aici.

Nu lipsește de pe listă nici Auchan cu niște telefoane și tablete vândute sub marca aceasta.

Cele mai multe dispozitive rulează de la Android 4.2 până la Android 6. Asta și pentru că, odată cu ultimele versiuni, Google a îmbunătățit securitatea sistemului de operare. Avast consideră că problema a fost atât de răspândită și pentru că virusul a fost integrat într-un chipset vândut la pachet pentru dispozitive similare vândute sub mărci diferite.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele