05 iul. 2018 | 14:55

Ambulanța neagră: de unde a început mitul care (încă) prostește oamenii

ACTUALITATE
Ambulanța neagră: de unde a început mitul care (încă) prostește oamenii

Ambulanța neagră e o legendă urbană care s-a răspândit în spatele Cortinei de Fier în ultimele decenii și care reușește să facă victime în România, în anul de grație 2018.

Ambulanța neagră a revenit în centrul atenției pentru că o scriitoare a mâncat bătaie de la concetățeni revoltați, în zona Gării de Nord din București. Trecuse ceva vreme de când am auzit ultima oară despre acest mit și cel mai mult mă miră numărul oamenilor care chiar cred în el. Am crezut că oamenii s-au maturizat spiritual și au trecut de vremurile de acum zece ani, să zicem. M-am înșelat: sunt o mulțime de oameni care cred în asemenea baliverne, iar unii sunt suficient de motivați încât să te bată fără motiv.

De unde vine ambulanța neagră?

Și totuși, de unde vine mitul ambulanței negre, care taie și spintecă? Tot de prin zona noastră, din spatele Cortinei de Fier. Spre finele anilor 1960, în Polonia, Ungaria, URSS, Belarus, Ucraina și chiar și în Mongolia, a început să apară mitul cu Volga Neagră, care fură oameni, îndeosebi copii.

Tinerii ar fi fost furați pentru ca sângele lor să fie folosit de vestici bogați, bolnavi de leucemie. Alții ar fi fost furați pentru trafic de organe în general. Firește, în funcție de zonă, de perioadă și de alte elemente specifice, mitul era alterat astfel încât să fie relevant.

În funcție de unde te aflai, ambulanța neagră era condusă de preoți, de sataniști, de evrei sau de vampiri, printre alții.

Legenda urbană a ajuns în anii ’70 și în spațiul carpato-danubiano-pontic, unde a fost adaptată așa cum te-ai fi așteptat, în varianta Dacia neagră. Mașina s-a schimbat, dar premisa a rămas aceeași: vehiculul condus de oameni dubioși circulă noaptea și fură copii, pentru a le preleva organele.

M-am familiarizat cu mitul acesta undeva pe la 12-13 ani, când trăiam o fascinație incipientă pe fondul descoperirii internetului. Pe atunci am început să primesc mass-uri, iar într-unele se vorbea și despre temuta ambulanță neagră, care umblă pe autostrada București – Pitești și care fură copii, care sunt uciși și abandonați apoi, fără organe.

Cred că și pe maică-mea mi-a fost dat să o aud cândva cu privire la această mașină misterioasă care fură și omoară. Îmi pare tare rău că nu găsesc pe nicăieri conținutul unui astfel de mass, însă era destul de similar cu ce ai vedea azi pe net despre ambulanța neagră.

Unde a mai ajuns ambulanța neagră?

Ani mai târziu, mitul a mai ajuns și pe la televizor, în repetate rânduri, astfel că s-a putut sedimenta o prostie care ar fi trebuit să moară în vremurile dinainte. N-a murit și nici n-o să moară, dar sper măcar să nu mai fie bătuți oameni gratuit, din cauza asta.

Un reportaj scos chiar de la Știrile de la ora 5, creat astfel încât să te sperie, mai ales dacă ești mai slab de înger. Un reportaj realizat la vreo 30 de kilometri de Pitești, unde curentul electric a ajuns, dar cam atât.

Oamenii habar n-au despre ce vorbesc, dar au auzit de la unul și de la altul cam cum stă treaba. Fiecare are propria variantă, cosmetizată prin mici detalii schimbate, așa că ar trebui să fii suspicios cu privire la o mulțime de oameni care conduc o mulțime de mașini.

Tot în vremurile alea, e foarte posibil ca filmul The Ambulance să fi prins bine la publicul ”filmului pro”. Premisa e aceeași, iar dacă nu l-ai văzut, nota de pe IMDb s-ar putea să te convingă să nici n-o faci.

Și așa, în era tehnologiei și a informației, poți rămâne lipit de televizor, de unde o să afli cele mai ciudate lucruri care ți se vor sădi în minte. Ani mai târziu, prosteala s-a mutat de la Pro TV la Antena 1, unde s-a dezbătut intens cazul ambulanței negre, care de fapt era bleumarin, asta după ce a intrat Poliția pe fir ca să calmeze spiritele din platou.

Ce se mai întâmplă acum?

Poliția Română a făcut și astăzi, pe Facebook, clarificări cu privire la nefericitul eveniment de la Gara de Nord:

„În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri”, spune negru pe alb Poliția, care însă ar putea fi acuzată că face parte din această conspirație orientată împotriva copiilor nevinovați, uciși pentru organe și abandonați cu bani de înmormântare în buzunar.

E de-ajuns să asculți câteva povești despre asta și să te uiți la un reportaj de la Pro TV ca să-ți dai seama că totul e doar o fabricație. Una proastă, de altfel.