Algoritmul care poate învăța o mașină să conducă singură în 20 de minute

Mai multe companii se întreg în cursa pentru realizarea primei mașini autonome din lume. Însă nimeni nu pare că a ajuns în acel punct. Compania Wayve are altă abordare și ne arată într-un video de două minute cum un automobil Renault Twizy învață să conducă în doar 20 de minute.

Amar Shah și Alex Kendall, cei doi fondatori ai companiei, sunt de părere că acum se pune acceent prea mult pe inginerie în încercarea de a transforma mașinile în vehicule autonome. „Piesa care lipsește din acest puzzle este algoritmul inteligent, nu mai mulți senzori, reguli și hărți”, spune Shah, co-fondator și CEO al companiei.

„Oamenii au abilitatea de a realiza sarcini complexe în timp real, deoarece creierelor noastre ne permit să învățăm repede și să folosim aceste cunoștiințe cumulate din experiențe. Vrem să le oferim mașinilor creiere mai bune, nu mai mult hardware”, adaugă el.

masina autonoma

Ei au luat un Renault Twizy, au pus o cameră în față și au conectat-o la un procesor grafic capabil să analizeze datele adunate de cameră în timp real și au aplicat un program bazat pe experimentare, optimizare și evaluare.

Au pus mașina pe un drum ce se curba ușor. Un șofer a stat la volan apoi controlul a fost dat mașinii, fără a i se da o sarcină anume, ci a lăsat-o să experimenteze cu controlul mașinii.

De fiecare dată când mașina ieșea de pe drum o opreau apoi îi corectau drumul. Algoritmul penaliza mașina pentru greșeli și o recompensa în funcție de drumul parcurs fără intervenție umană. În 20 de minute, adică în mai puțin de 20 de încercări, mașina și-a dat seama cum să urmeze drumul curbat.

Tesla utilizează ceva similar pentru funcția de Autopilot. De exemplu, Autopilotul Tesla înregistrează fiecare greșeală pe care sistemul o face și pe care șoferul o corectează. Aceaste informații sunt utilizate pentru ca alte mașini Tesla, care trec prin aceeași zonă, să nu facă aceleași greșeli.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: New Atlas