7 lucruri inedite pe care nu le știai despre airbaguri

7 lucruri inedite pe care nu le știai despre airbaguri

Airbagurile sunt principalul sistem de siguranță a pasagerilor care trebuie să existe pe orice automobil. Dacă s-a întâmplat să-ți salveze viața, atunci știi cât sunt de importante, dar precis nu ai aflat încă totul despre airbaguri.

Cu toate că automobilismul are o istorie destul de îndelungată, airbagurile au apărut târziu și n-au fost mereu prea eficiente. Din fericire, azi ele se regăsesc pe orice autoturism nou și sunt cele care fac diferența dintre viață și moarte în cazul unor accidente înfiorătoare.

Ce nu știai despre airbaguri

  • Primul accident violent între două automobile echipate cu airbaguri s-a produs între două Chrysler LeBaron. Ambii șoferi au supraviețuit datorită airbagurilor.
  • Prima mașină care a fost dotată cu airbag pentru pasager a fost Mercury Monterey, din 1972.
  • General Motors a “cochetat” cu airbagurile încă din anii ‘70 și se pare că erau foarte durabile. Institutul de Asigurare a Siguranței pe Autostrăzi (SUA) a sugerat integrarea lor la Chevrolet Impala. Câteva decenii mai târziu, în timp ce aceste mașini deveniseră adevărate epave pe roți, airbagurile de la GM încă funcționau perfect.
  • Prima mașină dotată cu airbaguri duale a fost un Porsche 944 Turbo din 1987.
  • Te-ai întrebat vreodată de ce se umflă airbagurile atât de repede încât nici nu îți dai seama? Dacă airbagul ar avea chiar și câteva fracțiuni de secundă întârziere atunci când se deschide, cu siguranță ai suferi răni grave sau chiar ai muri. Vezi în clipurile de mai jos ce s-ar întâmpla.
  • Tot General Motors a introdus pentru prima dată airbagul central (între șofer și pasager) ca să te protejeze atunci când mașina e lovită puternic din lateral. Airbagul central are rolul de a nu te lovi (prea tare) de pasagerul din dreapta și de cotieră.
  • Brevetul pentru inventarea airbagului aparține americanului John W. Hetrick, în anul 1952. A fost nevoie de 20 de ani ca să se conștientizeze importanța airbagului pentru siguranța pasagerilor.
Citește și:
Sursa: Jalopnik