YouTube HDR ajunge pe telefoane și n-ar trebui să ratezi acest conținut

YouTube HDR ajunge pe telefoane și n-ar trebui să ratezi acest conținut

Se discută despre YouTube cu HDR încă de acum câțiva ani, dar funcționalitatea respectivă abia acum a ajuns pe diverse telefoane mobile.

YouTube cu HDR face referire la suportul pentru găzduirea pe platformă a clipurilor video cu High Dynamic Range. Acestea au un contrast mai puternic și includ mult mai multe culori, cu condiția ca panoul pe care sunt afișate să suporte aceste noutăți la nivel hardware. 

Creșterea plajei dinamice de culori este una dintre cele mai spectaculoase inovații în materie de conținut video din ultimul deceniu. Mulți au afirmat că experiența de vizionare este mai specială decât cea conferită de clipurile 3D. În plus, conținutul HDR poate fi consumat cu același impact vizual pe un smartphone, televizor din confortul căminului și nu numai. Volumul de conținut disponibil în HDR este semnificativ mai numeros și se găsește in egală măsură pe Netflix și YouTube.

În timp ce Netflix a anunțat deja de ceva timp câteva telefoane compatibile cu redarea clipurilor HDR, a venit rândul celor de la YouTube să facă le fel. Printr-o postare pe Reddit, au fost dezvăluite toate terminalele compatibile cu YouTube cu HDR. Lista include gadgeturi precum Sony Xperia XZ Premium, dispozitivele Pixel, LG V30, Galaxy S8 și recent anunțatul Galaxy Note 8. S8 și LG V30 sunt compatibile și cu Netflix în HDR.

În privința rezoluției la care poți consuma clipuri YouTube cu HDR în deplasare, părerile sunt împărțite. Cei de la SamMobile au afirmat că ar exista o limitare de Full HD 1080p cu 60 de cadre pe secundă, în timp ce redactorii Engadget au putut reda clipuri la 1440p cu 60 de cadre pe secundă pe un Galaxy S8. Momentan nu este clar dacă discrepanțele au legătură cu viteza conexiunii la internet sau cu versiunea firmware-ului instalat pe telefon.

În final, dacă deții unul dintre smartphone-urile menționate mai sus, ar fi păcat să nu cauți câteva clipuri în HDR pe YouTube.