28 aug. 2017 | 20:00

YouTube devine mai eficient la blocarea mesajelor extremiste

ACTUALITATE
YouTube devine mai eficient la blocarea mesajelor extremiste

YouTube face eforturi pentru descurajarea utilizării platformei pentru răspândirea extremismului.

Cei de la Alphabet, deținătorii YouTube, se confruntă cu o problemă foarte dificilă. Atât pe motorul de căutare, cât și pe îndrăgitul serviciu de streaming există foarte multe clipuri cu mesaje rasiste, care facilitează extremismul și promovarea valorilor religioase controversate. Cum era de așteptat, multe dintre ele sunt create în așa fel încât să nu încalce în mod vizibil termenii și condițiile de utilizare ale serviciilor online. Din acest motiv, după ce au fost identificate, au ajuns să aparțină unei categorii speciale.

Dacă nu pot să le șteargă fără să fie acuzați de cenzură, cei de la YouTube au decis să izoleze clipurile cu pricina folosind o serie stufoasă de mecanisme automatizate. În primul rând, clipurile cu un mesaj rasist care încurajează extremismul religios nu pot fi monetizate. Astfel, creatorii lor nu pot face bani din ele, indiferent de numărul de vizualizări. Comentariile la ele vor fi dezactivate în mod automat, pentru a nu facilita dialogul între membrii unor astfel de comunități.

Niciun clip care intră în categoria conținutului controversat nu va fi inclus vreodată pe o listă de clipuri recomandate, iar deși integrarea lor pe alte site-uri nu va fi blocată, redarea efectivă se va face doar pe YouTube. Chiar și atunci, pe ecran va apărea un avertisment.

Cu alte cuvinte, trebuie să-ți dorești foarte tare să vezi un astfel de clip, pentru a-l găsi online. Nu de alta, dar până și căutarea sa explicită după anumite cuvinte cheie se va reflecta în rezultate menite să descurajeze astfel de videoclipuri. E ca și cum ai căuta reclame la țigări și rezultatele vor consta doar în campanii anti-fumat.

Deși este destul de greu să limitezi orice clipuri care se încadrează în categoriile menționate mai sus, algoritmii de inteligență artificială din spate sunt îmbunătățiți constant de Google.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele