Western Digital anunță primul hard disk de 14TB din lume

Western Digital anunță primul hard disk de 14TB din lume

În încercarea de a soluționa toate nevoile de stocare din mediile enterprise, Western Digital a anunțat primul hard disk de 14TB din lume.

Odată cu trecerea anilor, spațiul în cloud a devenit semnificativ mai accesibil pentru majoritatea utilizatorilor. Independent însă de acest trend din piață, soluțiile dedicate de stocare pentru acasă au devenit mai generoase. Un hard disk de 10TB părea o fantasmă în urmă cu un deceniu, iar acum am ajuns deja la HDD-uri cu o capacitate de 14TB pe care le poți achiziționa.

În competiția pentru premiere din domeniul hard disk-urilor, cei de la Western Digital se pare că au ieșit în fața concurenței când vine vorba de primul HDD de 14TB. Ca un scurt istoric, când s-a atins pragul de 10TB la HDD-uri, Seagate a fost compania care s-a lăudat cu acea premieră.

Revenind la soluția anunțată astăzi de Western Digital, HGST UltraStar Hs14 este numele primului HDD de 14TB. Acest model de top este menit să înlocuiască vârful de gamă a gigantului din domeniul stocării anunțat în urmă cu aproximativ un an. Comparativ, Western Digital Hs14 pare să fie mai rapid și mai eficient energetic față de modelul de 12TB pe care îl înlocuiește.

La fel ca alte hard disk-uri de capacități foarte mari, noul HDD de la Western Digital este plin în interior cu heliu. Comparativ cu clasicul oxigen, heliu se pretează în astfel de circumstanțe deoarece micșorează semnificativ forța de frecare întâmpinată de platanele care trebuie să se învârtă cu viteză foarte mare. Apropop de viteză, HGST Ultrastar HS14 este realizat în conformitate cu viteza standard de 7200RPM.

Pentru a atinge această capacitate impresionantă, Western Digital a ascuns în interiorul noului hard disk opt platane de densitate mare ce au fost asamblate cu ajutorul tehnologiei Shingled Magnetic Recording. Consumul specificat pentru noua unitate de stocare este de 5,2W în standby și 6,2W în timpul utilizării. Ca anduranță, este menit să funcționeze fără oprire timp de 2,5 milioane de ore. Momentan, nu știm care va fi prețul său de achiziție.

Citește și: