23 mai 2017 | 00:02

WannaCry: cea mai bună soluție este un backup preventiv la harddisk pe un NAS QNAP

ACTUALITATE
WannaCry: cea mai bună soluție este un backup preventiv la harddisk pe un NAS QNAP

Cel mai bine este să percepi o infecție cu un ransomware ca un defect iremediabil suferit de hard disk. Din acest motiv, soluția la WannaCry ar fi fost un backup în prealabil.

Am dezbătut în numeroase situații beneficiile unui NAS, dar acest tip de echipamente continuă să fie o himeră pentru cea mai mare parte a utilizatorilor de PC-uri. Infecțiile cu viruși de tip ransomware ar trebui însă să te motiveze să studiezi un pic mai atent utiltatea unui sistem de stocare în rețea, mai ales dacă este vorba de unul inteligent care automatizează backupul.qnap ts251+ intro stocare inteligent

WannaCry: cu un NAS QNAP ești imun la ransomware

Pe lângă instalarea regulată a actualizărilor la Windows pentru a preveni exploatarea de către hackeri a celor mai comune vulnerabilități, QNAP îți propune sistemele sale NAS completate de câteva aplicații utile. Cu QNAP NetBak Replicator, poți avea siguranța că se realizează copii de siguranță ale tuturor datelor tale importante la intervale regulate de timp. Mai mult decât atât, prin intermediul funcției Snapshots, ai siguranța că backupurile sunt realizate incremental, pe versiuni.

Astfel, în cazul în care fișierele tale ți-au fost criptate și ajung să fie copiate pe NAS, poți sta liniștit. Indiferent de momentul în care ai fost infectat cu WannaCry sau alt ransomware, în backup-ul automatizat vei găsi întotdeauna și versiunile ,,sănătoase” ale acelorași documente. Întregul algoritm este atât de bine pus la punct, încât poți restaura mai multe variante ale aceluiași document, director sau partiție. Iar ca o protecție suplimentară, Snapshot Replica funcționează ca un backup la backup. Fie pe un alt NAS sau pe o soluție terță de stocare în cloud, poți sta liniștit că fișierele tale sunt protejate.

QNAP Ransomware wannacry detÎn definitiv, ideea de bază este cât se poate de simplă. Încearcă să te obișnuiești să-ți faci backup la documente. Fotografiile din vacanță sau muzica adunată în ultimii 10-15 ani nu trebuie să stea doar pe hard disk-ul laptopului pe care îl iei peste tot cu tine. Indiferent dacă te orientezi către un spațiu de stocare în cloud sau pe un NAS din confortul căminului, aceasta s-ar putea să fie singura șansă de a reintra în activitate imediat după infectarea cu ransomware.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele