WannaCry: Care au fost cele mai afectate sisteme de operare

WannaCry: Care au fost cele mai afectate sisteme de operare

WannaCry ne-a dat deja câteva indicii cu privire la amploarea atacului, dar abia acum vedem cu precizie care sunt cele mai afectate sisteme de operare.

De câteva săptămâni, s-a dezbătut foarte mult subiectul unor infecții de tip ransomware ce a afectat un număr semnificativ de companii și instituții din mai multe colțuri ale globului. Printre victimele WannaCry s-au aflat și foarte mulți utilizatori obișnuiți de PC-uri. În toate situațiile, constanta a fost una singură, toți cei care au avut de suferit în urma acestui eveniment au folosit sisteme de operare vechi, fără actualizări la zi instalate.

Până când să fie făcută publică o statistică foarte clară cu victimele WannaCry, foarte mulți s-au aruncat la speculații. Mulți au fost de părere că utilizatorii de Windows XP sunt cei mai afectați, în timp ce compania Microsoft a fost clasificată ca fiind responsabilă pentru situația dezastruoasă prin încetarea suportului pentru sistemele de operare mai vechi. Scandalul a luat proporții atât de mari încât oficialii gigantului din Redmond au luat o decizie fără precedent și au lansat un update de securitate pentru Windows XP ce remedia vulnerabilitatea exploatată de WannaCry.

Conform unei analize realizate de Kaspersky a sistemelor afectate, Windows XP s-a aflat destul de jos pe lista versiunilor de Windows afectate. Cel mai mult, au avut de suferit utilizatorii de PC-uri cu Windows 7. În contextul în care Microsoft oferă în continuare suport pentru Windows 7, iar vulnerabilitatea din spatele WannaCry a fost remediată printr-o actualizare lansată în luna martie a acestui an, un lucru este evident. Utilizatorii de PC-uri care evită actualizările la Windows și dezactivează cu sfințenie Windows Update sunt responsabili de faptul că s-au infectat.

Conform graficului de mai jos cu victimele WannaCry, 98% dintre cei afectați de această infecție au rulat o versiune de Windows 7, pe 32 sau 64 de biți. Utilizatori de Windows XP au fost 0,1%, în timp ce cei care au rulat Windows 2008 R2 Server au fost 1,5%.

wannacry-windows-7

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: