Premieră pentru România: Vodafone a testat o tehnologie specială

Premieră pentru România: Vodafone a testat o tehnologie specială

Vodafone anunță că a finalizat primul test al tehnologiei NB-IoT. Poate că acum nu îți spune nimic, dar va fi vitală pentru viitor.

Vodafone susține că este primul operator de telecomunicații din România care a testat cu succes o soluție bazată pe tehnologia NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT). În acest sens, ca partener, OMV Petrom alocă trei milioane de euro anual pentru automatizarea sondelor, iar valoarea include soluțiile de conectare, unde intervine expertiza Vodafone.

Cele două companii au verificat tehnologia NB-IoT pentru echipamente situate în proximitatea sondelor în producție, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu și fără acoperire GSM. Astfel, e vorba de-o verticală a Internet of Things (Internetul Lucrurilor) prin care sunt monitorizate sisteme industrial, sunt colectate date și se poate interveni mai ușor când apar probleme sau pot fi optimizate mai ușor astfel de domenii.

Valeriu Nistor, director Enterprise Business Unit, Vodafone România, a explicat că eficientizarea costurilor, monitorizarea activității și controlul permanent și în timp real, în condiții de deplină securitate, dar și impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii. Cu ajutorul NB-IoT, pot fi conectate milioane de dispozitive cu costuri și consum de energie minime.

Ce este NB-IoT, tehnologia testată de Vodafone în România

NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispositive. Aici sunt incluși senzori, contoare, mașini, aparate electrocasnice, dar și conducte de petrol, gaz și apă – și va extinde semnificativ tipurile existente de soluții IoT. Aceasta are un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât și pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii. Totodată, este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie și a căror conectare presupunea costuri mari până acum.

Tehnologia NB-IoT a fost standardizată la nivel global de către 3rd Generation Partnership Project (3GPP) în iunie 2016, iar Vodafone a fost primul operator din lume care a lansat soluții NB-IoT în ianuarie 2017, în Spania. NB-IoT beneficiază de sprijin larg din partea industriei mobile la nivel global, inclusiv în China și America de Nord, din partea a 44 de operatori mobili, 28 de furnizori de echipamente și peste 550 de companii mobile inovatoare în domeniul IoT.

În România, OMV a implementat deja tehnologii de automatizare la 4.200 de sonde, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active, însă, pentru sondele aflate în zone izolate, unde nu există acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare. Aici intervine noua tehnologie. Până în 2020, vrea ca peste 70% din sonde să fie automatizate, cu posibilități de monitorizare la distanță. Testele derulate de Vodafone au fost efectuate atât în condiții de laborator, cât și pe teren.

Fotografia din deschidere este a lui Robert Webbe via Flickr.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: