Cuvântul anului după Oxford nu mai este un cuvânt

Cuvântul anului după Oxford nu mai este un cuvânt

Pentru prima oară de la apariția dicționarului englez explicativ Oxford, cuvântul anului nu mai este un cuvânt, ci un emoticon – lacrimi de bucurie.

Probabil cu scopul de a evidenția evoluția limbajului scris, cei de la Oxford au luat zilele trecute o decizie cel puțin ciudată. Au schimbat radical o tradiție foarte veche, anunțând că în 2015 cuvântului anului nu este un cuvânt, ci mai degrabă o imagine, un emoticon. Tears of joy sau lacrimi de bucurie a fost definit ca fiind cel mai popular ,,termen” anul acesta.

În teorie, Oxford Dictionaries au ca scop capturarea schimbărilor din cultura populară, din acest motiv incorporează în fiecare an cuvinte noi, dar evoluția limbii engleze. În contextul în care foarte mulți dintre noi, atât în engleză cât și în română sau altă limbă străină au început să comunice surprinzător de mult prin emoticoane sau emoji, nu ar trebui să rămânem neapărat uimiți de această schimbare de traiectorie promovată de cei de la Oxford. În același timp, este o realitate tristă, dacă în locul unui cuvânt începem să vedem imagini în dicționare, indiferent cât de mare este importanța lor în cultura populară. Nu de alta, dar trăiesc cu impresia că știm totuși să ne verbalizăm sentimentele și fără ajutorul unor figuri gălbui de dimensiuni reduse.

Trecând peste căștigătorul de anul acesta al premiului impropriu ,,Word of the Year”, pentru a înțelege mai bine cu ce se ocupă această distincție, este suficient să ne uităm la ceilalți termeni nominalizați. Printre acele cuvinte se numără, inevitabil, termeni din industria tehnologică, precum ad blocker sau Dark Web. Găsim de asemenea și asocieri care pentru mulți dintre voi s-ar putea să nu însemene foarte mult, precum lumbersexual și on fleek. Cu speranța că ,,tears of joy” este o excepție, mai degrabă decât o regulă, sunt curios ce vom vedea în 2015.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: