Cercetătorul care a creat o formă de viață artificială

Cercetătorul care a creat o formă de viață artificială

Un cercetător a reușit una dintre cele mai spectaculoase performanțe din domeniul științei: a creat o formă de viață artificială în laborator. După ce acesta a adăugat bazele nucleotidice X și Y la alfabetul genetic natural al bacteriei E. coli, ADN-ul a generat noi proteine.

În centrul întregii vieți pe Pământ se află molecula de acid dezoxiribonucleic (ADN). Din diferite combinații ale bazelor nucleotidice al ADN-ului, adenina (A), citozina (C), guanina (G) și timina (T), vin diferitele expresii genetice ale unei ființe vii. Însă se pare că mai există loc și de altele.

În 2014, biologul chimic Floyd Romesberg a făcut asta. El și echipa lui de la Institutul de Cercetare Scripps din California au extins alfabetul genetic natural pentru a include un X și un Y într-o tulpină de bacterii E. coli. Acum, ei au dus acest proiect mult mai departe.

În acest nou studiu, Romesberg și colegii lui au demonstrează modul în care tulpina lor parțial sintetică de E. coli poate procesa instrucțiunile din bazele sale nucleotidice suplimentare X și Y pentru a genera noi proteine. Este pentru prima dată când o celuă a recunoscut o proteină folosind altceva decât G, C, A sau T.

Din fericire, Romesberg și echipa lui nu au intenția de a folosi cercetarea pentru a provoca un fel de explozie de forme noi de viață, hibride. După cum a declarat cercetătorul, bazele nucleotidelor sale X și Y nu se pot lega cu bazele naturale ale ADN-ului. În plus, aceste organisme sintetice nu ar supraviețui în afara unui laborator.

De altfel, trebuie să fim foarte atenți și precauți când vine vorba de manipularea vieții. Oricum, ar fi puțin pobabil ca organismele semi-sintetice ale lui Romesberg să perturbe viața de pe Pământ, dar ar putea avea un impact asupra dezvoltării inteligenței artificiale. De exemplu, ar putea ajuta la crearea unor roboți cu corpuri parțial biologice.

În plus, ne-ar putea ajuta să rezolvăm multe dintre cele mai importante probleme ale umanității în domeniul sănătății, agriculturii, producției și multe altele.

Citește și: