24 feb. 2017 | 16:40

Un fizician explică de ce fantomele nu ar putea exista

ȘTIINȚĂ
Un fizician explică de ce fantomele nu ar putea exista

Deși nu există dovezi irefutabile care să ne demonstreze existența fantomelor, un fizician ne-ar putea arăta de ce ele nu ar putea subzista în lumea noastră.

După cum menționează fizicianul Brian Cox, nu există loc în Modelul Standard al Fizicii pentru o substanță sau pentru un mediu care să poată menține informație și după moarte și să nu poată fi detectat de Large Hadron Collider (care este un accelerator de particule construit de CERN), conform Science Alert.

„Dacă ar fi un mediu în care ar putea exista fantome, atunci va trebui să inventăm o extensie a Modelului Standard al Fizicii despre particule, care nu a putut fi detectată de acceleratorul de particule. Lucru care este aproape de neconceput, dacă avem în vedere interacțiunile tipice dintre particulele din corpul nostru.”

Deși este destul de clar că modelul standard al fizicii este incomplet și are hibe pe care cercetătorii încearcă de ceva timp să le acopere, Cox susține că existența fantomelor nu este una dintre aceste „scăpări” sau necunoscute. În plus, există două modalități diferite prin care putem infirma teoria existenței fantomelor -fie pe baza celei de-a doua legi a termodinamicii, fie apelând la acceleratorul de particule al CERN.

Cel de-al doilea principiu al termodinamicii ne zice că în timp ce energia folosită se pierde, haosul crește, iar în absența introducerii în sistem a unei energii în plus, acest progres către dezordine nu este reversibil. Cu alte cuvinte, energia este mereu pierdută în schimbul căldurii, fie că avem în vedere o mașină de spălat, fie că ne gândim la modul în care funcționează Universul. Practic, nu poți să primești înapoi energia pe care ai consumat-o.

Astfel, pentru că nu putem să atingem sau să interacționăm cu fantomele, ele nu pot fi create din materie, ci din energie. Iar dacă energia se pierde în mod necesar din orice sistem (mai ales dacă vorbim de realizarea unor acțiuni care duc la pierderea ei: mișcarea, emiterea sunetelor stranii), atunci ar fi imposibil pentru acestea să-și mențină existența.

Acceleratorul de particule ne arată modalitatea în care energia transmite informația existentă în celulele noastre. Dacă asumăm că energia care susține fantomele nu este o substanță total nouă, ci care interacționează cu particulele din care corpurile noastre sunt compuse, atunci această forță misterioasă ar fi fost detectată de Large Hadron Collider.

Desigur, nu neagă nimeni faptul că un mister de genul acesta este într-un fel atrăgător, însă în prezent nu există dovezi clare care să ne demonstreze existența fantomelor.