Atacatorul din New York era șofer Uber

Atacatorul din New York era șofer Uber

Ziua de Halloween a fost una tristă pentru New York, odată cu un atac care a dus la moartea a opt persone. Informațiile despre atacator arată că era șofer Uber.

Atacul din New York s-a desfășurat la orele amiezii (ora 15) și a dus la moartea a opt persoane și rănirea altora 12. Autorul a fost identificat drept uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov. El a intrat în America în 2010 și a locuit în mai multe orașe. Ba chiar depusese și cerere pentru rezidență permanentă în țară.

Ce-i mai interesant în trecutul lui e că, până la acest atac, pare că a încercat să se integreze în Statele Unite ale Americii. Unul dintre locurile de muncă a fost la Uber, ca șofer partener. A lucrat circa șase luni și a realizat peste 1.400 de curse. Compania a spus că i-a interzis accesul pe platformă, potrivit APNews, fără să ofere prea multe informații. CBS News a spus însă că acesta ar fi încălcat regulile de circulație în mod repetat, ajungând la patru sancțiuni.

Mai mult, Uber a confirmat că bărbatul a trecut de verificări pentru a putea deveni unul dintre şoferii săi. Uber a mai spus că a luat legătura cu FBI și e dispusă să ofere toate informațiile care pot ajuta autoritățile. Saipov a intrat cu o dubă într-un grup de bicicliști. El a fost arestat la scurt timp după acest moment.

Compania are mai multe reguli atât în SUA, cât și în România și alte țări pentru care interzice accesul șoferilor parteneri pe platformă. Recidiviștii sau cei care încalcă reguli de circulație sunt astfel sancționați. Local, de exemplu, trebuie să vină cu cazier și să facă dovada că au permis. În orice caz, faptul că el a fost șofer Uber nu înseamnă mare lucru, doar că s-ar putea ca Uber să ofere informații care s-ar dovedi utile – istoricul curselor, parcursul prin oraș sau ritualurile sale zilnice (date fiind instrumentele de monitorizare din aplicație).

Poza din deschidere este a lui Phil’s 1stPix via Flickr.

Citește și: