Trandafirul cyborg poate crește un sistem computerizat

Trandafirul cyborg poate crește un sistem computerizat

Trandafirii pot fi mai nou folosiți pe post de plante cibernetice care cresc sisteme computerizate fără a le fi afectată creșterea normală, biologică.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, din Swedia, au reușit să dea naștere plantelor cibernetice, plănuind ca pe viitor să populeze o grădină întreagă care să acționeze ca o imensă rețea biologică computerizată, conform iflscience.com. Aceștia au injectat un fluid (care este un bun conducător de electricitate) în tulpina unui trandafir și care se răspândește treptat în organismul plantei și se dezvoltă în interiorul ei.

După cum raportează echipa de specialiști, „venele” organismului au fost umplute cu ETE-S, o soluție conductoare, care formează în mod spontan fire care se întind prin tot sistemul celular al trandafirului. Procesele biochimice ale plantei acționează pe post de catalizator și ajută la răspândirea gelului, fără a fi nevoie de stimuli externi care să faciliteze acest transfer.

Acest circuit se integrează între pereții celulelor și între membranele de plasmă, fără a întrerupe ciclul normal, biologic, al plantei. Iar, din câte aflăm, rețeaua de conductori s-a instalat total în corpul plantei pe parcursul a numai două zile.

Echipa de cercetători afirmă performanța surprinzătoare a dispozitivului creat, susținând că „nivelul de energie stocată pe care le-am obținut se aseamănă cu acela al supercondensatorilor”. Asemenea cum un capacitor convențional face parte dintr-un sistem electronic al unui calculator, această plantă creată va forma o componentă similară într-un sistem hibrid format din părți organice și tehnologice. Iar noi forme de senzori și circuite ar putea fi create pe baza acestei vegetații cibernetice.

Deși poate fi dificil să concepem în prezent o utilitate pentru un circuit care crește într-un corp organic, această opțiune ne aduce în față o modalitate de a transforma lumea în moduri pe care nici nu le putem imagina momentan.

Cu toate că în prezent trandafirul cyborg nu a trăit suficient pentru a testa tehnologia până la capăt, echipa își propune să refacă procedura. În final, dacă acest sistem se va dovedi funcțional, ne putem aștepta ca în viitor să creștem calculatoare în grădina din spatele casei, idee care nu sună neapărat rău.

 

Etichete: