Adevărații cyborgi se vor întrece în prima ediție a Jocurilor Olimpice Bionice

Adevărații cyborgi se vor întrece în prima ediție a Jocurilor Olimpice Bionice

O abordare futuristă a Jocurilor Olimpice prinde contur: luna viitoare, în octombrie, prima ediție a Jocurilor Olimpice Bionice va avea loc la Zurich, în Elveția. Evenimentul începe în data de 8 octombrie și este cunoscut sub numele de ”Cybathlon”.

Deși nu mulți atleți joacă jocuri doar cu puterea minții, cei de aici o vor face. Diverse aptitudini, precum controlul personajelor dintr-un joc, folosirea mâinilor bionice pentru a apuca obiecte sau urcarea și coborârea scărilor în scaune cu rotile motorizate vor fi testate în cadrul Cybathlon-ului, relatează popsci.com.

Avem de-a face cu o versiune bionică a Jocurilor Olimpice. Dacă Jocurile Paralimpice pun în evidență atleți de top ce performează în ciuda dizabilităților, Cybathlon-ul se va concentra pe dispozitive robotice care pot ajuta oamenii cu dizabilități în viața de zi cu zi.

”Nu suntem neapărat un eveniment sportiv, iar filozofia din jurul acestuia este diferită”, declară Robert Riener, profesor la ETH Zurich University și unul dintre organizatorii Cybathlon-ului. ”Vrem să incurajăm folosirea tehnologiei pentru a trece mai ușor peste obstacolele de zi cu zi.”

Echipele ce se vor prezenta la Jocurile Olimpice Bionice sunt diverse, existând atât grupuri mici de cercetători, dar și mari producători de proteze avansate. ”Piloții” echipelor sunt persoane cu dizabilități ce vor concura într-una din cele șase probe, unde vor avea de folosit exoschelete sau proteze de mâini și picioare.

În cadrul fiecărei probe, piloții vor avea de îndeplinit diverse activități. Proba exoscheletelor, de pildă, necesită ca piloții să se așeze și să se ridice de pe o canapea, apoi să treacă peste o serie de obstacole, incluzând o scară și o ușă. Proba de folosire a brațelor prostetice implică folosirea protezei pentru a îndeplini sarcini uzuale, precum deschiderea unei sticle sau căratul unei cutii.

Atât piloții cât și echipele de cercetare vor primi premii. Astfel, se dorește încurajarea cercetării în domeniul tehnologiilor de acest fel. Un simpozion va fi organizat pentru a oferi posibilitatea cercetătorilor de a discuta despre creațiile lor.

Câteva țări se arată deja interesate de a îmbunătăți tehnologiile prezente la Jocurile Olimpice Bionice, dacă prima ediție de Cybathlon va avea succes. Următoarea ediție va avea loc în 2020 și va fi un eveniment de șapte zile ce va coincide cu Jocurile Olimpice de la Tokio.

Etichete: