Telefoanele pentru care iei amendă dacă le folosești în România

Telefoanele pentru care iei amendă dacă le folosești în România

Trebuie să fi văzut măcar o dată un asemenea telefon fix wireless, pe care îl scoți din suport și vorbești la el ca la un telefon mobil. Pe cât de util este un telefon de tip DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), pe atât de aspră e pedeapsa pentru folosirea unuia care nu este conform standardelor europene.

Standardul DECT a apărut prima oară în Europa. S-a transformat într-un standard universal pentru comunicațiile wireless la distanțe scurte, cu banda de frecvență de 1.880-1.900 MHz. Există și standardul DECT 6.0, valabil numai pentru Statele Unite ale Americii, Canada și anumite părți din Asia. În acele zone, banda de frecvență variază între 1.920 și 1.930 MHz.

Atunci când oamenii folosesc pe teritoriul Uniunii Europene modele de telefon neconforme cu standardul DECT european, se produc interferențe asupra altor servicii de radiocomunicații, care operează la banda aceea de frecvență. Astfel, când un asemenea telefon fix wireless este folosit în România, apar interferențe care afectează buna funcționare a serviciilor de telefonie mobilă și radio.

Cei de la ANCOM au observat că telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene fac parte din cele mai des întâlnite dispozitive care duc la interferențe care pot produce daune. Acestea din urmă presupun interferențele cu serviciile de comunicații mobile (telefonie și internet). În prima jumătate a lui 2017, numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 neconforme a crescut cu 50% față de anul trecut.

E destul de simplu să înțelegi de ce stația de bază pentru telefonie și internetul mobil sunt afectate de aceste interferențe. Stația de bază își restrânge zona de acoperire sau numărul de utilizatori care pot fi deserviți de serviciul de telefonie, iar internetul mobil în acea zonă scade mult. Astfel, apelarea devine dificilă, iar apelurile în derulare se întrerup. În cele mai rele cazuri, interferențele fac imposibilă apelarea numărului de urgențe 112. Tocmai pentru acest scenariu ANCOM avertizează cu privire la folosirea acestui tip de echipament.

Cel mai des întâlnite mărci de telefoane DECT 6.0 utilizate în România, unde generează interferențe dăunătoare, sunt Panasonic, Vtech și Uniden. Dacă folosești aceste elefoane fixe wireless DECT 6.0, încalci prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016. Fapta poate fi sancționată cu amendă contravențională între 500 și 5.000 de lei.

Altfel spus, mai bine să știi și să nu plătești decât să te trezești responsabil de tot felul de daune și pasibil de amenzi usturătoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: ANCOM