06 oct. 2017 | 08:11

Taxiurile zburătoare de la Airbus sunt mai aproape de realitate

ACTUALITATE
Taxiurile zburătoare de la Airbus sunt mai aproape de realitate

Mașinile zburătoare continuă să fie asociate desenelor animate și filmelor SF din anii `90, dar Airbus vrea să le transforme în realitate și nu este departe.

Mașinile zburătoare au fost o constantă a autorilor de SF-uri încă de pe vremea lui Jules Vernes. Suntem însă doar în 2017, iar acele proiecte futuriste sunt mai aproape de a se materializa ca niciodată. Nu trece o săptămână fără noi detalii despre performanțele competitorilor din această industrie aflată la începuturi.

De această dată, cei de la Airbus au făcut publice noi detalii despre evoluția proiectului lor pentru taxiuri zburătoare. Aparent, până la finele anului viitor, taxiul zburător autonom al gigantului european ar trebui să facă primul zbor. În prima fază însă, nici o personaă nu se va afla la bordul mașinii zburătoare, fiind controlată de la sol.

Dacă testele vor fi încununate de succes, aparatul zburător cu patru locuri ar trebui să facă valuri prin marile orașe ale lumii până în 2023. Acea iterație a autoturismului desprins din filmele SF, deși va fi autonomă, se va deplasa în permanență cu un pilot la bord.

Ca referință, ingerii AirBus lucrează deja de câțiva ani la acest concept atractiv. Primele detalii despre el au fost făcute publice încă din luna august 2016. De la momentul respectiv, a fost evident că proiectul pe termen lung este de realizare al unor taxiuri zburătoare autonome.

În privința aspectului aeronavei, aceasta se va apropia destul de mult vizual de o dronă actuală, folosind un mecanism de propulsie cu patru motoare și patru elice. Se va alimenta în mod exclusiv cu energie electrică, va decola și va ateriza complet vertical, la fel ca un elicopter. Spre deosebire însă de un elicopter clasic, nivelul de zgomot va fi semnificativ mai mic. Rămâne să vedem care vor fi costurile aferent unei astfel de experiențe peste câțiva ani, dar având în vedere că va putea găzdui patru pasageri în deplasare, s-ar putea să nu fie exagerat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele