Hipnoza ne-ar putea ajuta să experimentăm lumea altfel

Hipnoza ne-ar putea ajuta să experimentăm lumea altfel

Sinestezia este capacitatea de a experimenta un amestec de stimuli – să „auzi” culori, de exemplu – și este considerată o superputere, nu un handicap. Prin hipnoză ar putea fi accesată mai ușor.

Dacă până acum, sinestezia era accesibilă doar unora dintre noi, lucrurile s-au schimbat. Oamenii de știință au descoperit că, prin hipnoză, oamenilor li se pot induce halucinații vizuale care să reflecte sinestezia.

Sinestezia în sine îmbracă multe forme. Unii oameni pot, de exemplu, să asocieze sunetele cu colori (cromostezie), să audă imagini sau să simtă atingerea experimentată de o altă persoană. Practic, ei percep o senzație care de obicei este cauzată de un alt stimul. Sinestezia este întâlnită, conform estimărilor, la 1 din 200 de persoane sau la 1 din 20.000.

O echipă de cercetători de la University of Skövde in Sweden și University of Turku in Finland au vrut să afle dacă experiențele sinestezice sunt înnăscute sau pot fi și induse.

Pentru a testa metoda hipnozei, cercetătorii au supus 61 de voluntari de la un curs de introducere în psihologie unui test de susceptibilitate la hipnoză. După test, 8 voluntari au fost supuși unui test de percepție numit Stroop task. Acest test a implicat numirea culorilor dintr-o grilă de forme, precum în imaginea de mai jos:

stroop task
Kallio, Koivisto & Kaakinen/Scientific Reports

După acest test, subiecții au primit un semnal hipnotic, care le fusese dat mai devreme. La cuvintele „în curând voi număra până la trei…”, aceștia au fost instruiți să vadă toată formele ca o culoare anume, indiferent de culoarea pe care o aveau.

Reacțiile lor le-au fost înregistrate printr-un software care urmărește mișcările ochilor. În grupul de participanți susceptibili la hipnoză, trei au oferit semnale verbale și la nivelul ohilor, care au arătat o asociere de tip sinestezie. Fiecare a avut parte de o experiență diferită.

Dacă luăm în considerare mărimea grupului de studiu, devine greu de crezut că hipnoza ar funcționa în cazul unui grup mai mare de oameni. Faptul că aceștia ar trebui să fie susceptibili la hipnoză ar face acest lucru și mai dificil. Ne ajută însă să înțelegem mai bine relația dintre percepție și senzație.