GIF-ul viral care se joacă cu mintea ta: n-are sunet, dar îl „auzi”

GIF-ul viral care se joacă cu mintea ta: n-are sunet, dar îl

Internetul a fost lovit de un viral care ne va menține atenția ocupată o vreme. De data aceasta e un GIF care pare să aibă sunet.

În mod evident, formatul unui GIF nu permite sunet. Totuși, majoritatea oamenilor care îl văd spun că aud o bufnitură de fiecare dată când stâlpul atinge pământul. Cum este însă posibil? Primele teorii despre GIF-ul acesta spuneau că sunetul provine de la faptul că bătăile inimii se sincronizează cu GIF-ul. Se pare însă că nu e așa.

Faptul că auzim un GIF are de a face cu felul în care simțurile noastre funcționează, potrivit lui Christopher Fassnidge, doctorand în psihologie la Universitatea din Londra. Simțurile noastre se amestecă în creier și conduc la un fenomen cunoscut drept sinestezie.

În viața reală, suntem obișnuiți cu mișcări care produc un anumit sunet, cum ar fi o minge care atinge pământul. De când suntem mici, în mintea noastră se formează perechi sinestezice pe care le purtăm cu noi toată viața. Unele sunt neobișnutite. De exemplu, pianistul Nikolai Rimsky-Korsakov asocia fiecare notă muzicală cu o culoare.

Gif Stalpi

Explicația pentru acest GIF cu sunet este, așadar, sinestezia. Laboratorul lui Fassnidge numește fenomenul răspuns auditiv evocat vizual. Unul din studiile laboratorului arată că 20% din oameni experimentează acest răspuns. Unii oameni sunt mai susceptibili la acesta. Totul depinde de cum funcționează creierul fiecăruia.

Mulți dintre noi experimentăm acest răspuns auditiv evocat vizual fără să ne dăm seama, potrivit lui Fassnidge. Astfel, simțim că sunetul este real – deși nu este – din simplul fapt că are mai mult sens. Chiar dacă realizăm asta abia acum, acest răspuns auditiv ar putea fi mai normal decât credem.

Acest GIF realizat în 2008 de utilizatorul de Twiter HappyToast nu este singurul de acest gen. Mai mulți oameni au spus că și la GIF-urile de mai jos aud un sunet.

Gif Totoro

Gif Elefanti

Gif We Will Rock You

Sursa: The Verge