S-a confirmat, cei mai mulți dintre noi folosesc telefonul mobil la volan

S-a confirmat, cei mai mulți dintre noi folosesc telefonul mobil la volan

Cu toții știm că nu este bine să folosim telefonul mobil la volan, dar asta nu înseamnă că mulți dintre noi reușesc să se abțină să-și pună viața în pericol.

Deși nu ar trebui să vină neapărat ca o revelație, un studiu recent a confirmat o informație îngrijorătoare. Din câte se pare, un număr covârșitor de șoferi nu se pot abține să folosească telefonul mobil în timp condusului. Astfel, a devenit evident că orice campanii de informare pe marginea acestui subiect sunt inutile. Nimănui nu-i pasă de reclame macabre cu decese cauzate de SMS-uri la volan, iar amenzile usturătoare derivate dintr-un astfel de comportament sunt complet irelevante.

De la mesaje și postări pe Twitter sau Facebook, până la jocuri video, prea puțini șoferi reușesc să se abțină să pună mâna pe telefon. Aceasta este concluzia unui studiu elaborat realizat de Zendrive pe parcursul unei perioade de trei luni. În principiu, testul a fost realizat în Statele Unite, dar având în vedere că implicat analiza comportamentală a trei milioane de șoferi, e foarte probabil să se aplice în majoritatea țărilor civilizate.

Toți șoferii folosesc telefonul mobil în 88% dintre călătorii. Pentru a se trage această concluzie, au fost analizate 570 de milioane de călătorii ce au incorporat 9 miliarde de kilometri parcurși. Aproape toți șoferii analizați și-au alocat întreaga atenție telefonului mobile cel puțin 3,5 minute în fiecare oră. Cei mai mulți șoferi distrași s-au înregistrat în statul american Vermont, în timp ce la polul opus s-a aflat Oregon. Orașul cu cei mai neatenți șoferi de pe teritoriul Statelor Unite este Los Angeles, în timp ce California per ansamblu stă destul de bine.

Pentru a înțelege și mai bine riscurile acestui tip de comportament, alături de această analiză, a fost făcut public un alt studiu îngrijorător. Decesele cauzate din accidente rutiere au crescut cu 6% în 2016 față de 2015, în timp ce creșterea față de 2014 este de 14%. Distragerea de la condus pentru 2 secunde vă crește probabilitatea de accident de 24 de ori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: