05 oct. 2017 | 00:00

Cum știi tot ce ai făcut pe Facebook și la ce ajută?

TUTORIALE
Cum știi tot ce ai făcut pe Facebook și la ce ajută?

E bine să înveți cum știi tot ce ai făcut pe Facebook, dacă vrei să te asiguri că nu ți-a accesat altcineva contul sau vreo aplicație nu a postat în locul tău.

Cu toții petrecem ostentativ de mult timp pe Facebook. Cea mai populară rețea de socializare a devenit un viciu important în ultimii ani și foarte mulți internauți încearcă ”să se lase”. Prieteni de-ai mei care au reușit să renunțe la Facebook și să-și dezactiveze contul se laudă cu această realizare de parcă ar fi renunțat la fumat.

Dacă nu ai renunțat la contul tău și nici nu ți-ai propus să o faci prea curând, ar fi bine să ai în vedere cum știi tot ce ai făcut pe Facebook. În doar câteva momente, poți vedea un istoric detaliat al fiecărui gest realizat online prin intermediul contului tău. Nu contează dacă este vorba de like-uri, postări proprii sau partăjări ale postărilor unor prieteni. Acest mecanism este surprinzător de util și, cu toate că s-ar putea să te sperie un pic la început, te va ajuta să îți formezi o imagine de ansamblu a dependenței tale de Facebook.

Cum știi ce ai făcut pe Facebook pe PC

Cum știi tot ce ai făcut pe Facebook de pe web

Facebook îți salvează fiecare gest realizat pe rețeaua socială într-un Activity Log sau Jurnal de activități, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Nu contează dacă îl accesezi din aplicația de mobil sau de pe web, informațiile regăsite acolo vor fi aceleași. Merită însă reținut că nu vorbim doar de o listă statică. Ai la dispoziție o serie importantă de opțiuni și le poți folosi pentru a micșora publicul unei postări, pentru a anula un like, pentru a șterge definitiv o postare sau pentru a o scoate din News Feed.

Pentru a-ți accesa Jurnalul de Activități folosind browserul preferat pe un desktop sau laptop, este suficient să intri pe pagina ta de profil, printr-un click pe numele tău în stânga sus și să alegi Jurnal de Activități în dreapta sus. Respectivul buton se va regăsi cel mai probabil peste fotografia de copertă.

Nu este exclus să te sperii un pic în momentul în care vezi într-un singur loc o serie stufoasă imagini sau clipuri cărora le-ai dat Like. Impactul vizual este și mai mare când observi că lista nu se termină. Ajungi la capăt și se încarcă în continuare, defalcat pe zile, săptămâni și luni. Mai relevante decât postările efective sunt însă butoanele din partea dreaptă a postării. În funcție de conținutul din stânga, forma lor s-ar putea să varieze. Acolo vezi de exemplu că un like pe care l-ai dat este public și poate fi văzut de oricine sau doar de către prietenii persoanei sau persoanelor etichetate în fotografii. Cu un click pe creionașul din dreapta poți alege să retragi Like-ul acordat anterior. Opțiunea este intitulată sugestiv ”Nu-mi mai place” în română sau Unlike în engleză.Cum știi ce ai făcut pe Facebook pe mobil

Cum știi tot ce ai făcut pe Facebook de pe mobil

În cazul postărilor personale de pe Facebook, ai mai multe opțiuni disponibile. Poți de exemplu să modifici publicul pentru o anumită postare. O poți defini ca fiind publică, accesibilă doar prietenilor, doar anumitor prieteni sau doar ție. Dacă ai postat un link pe Facebook sau o fotografie pentru a fi sigur că nu o pierzi, deși te interesează doar pe tine, o poți face privată. Alegând ”Doar eu” din lista de variante, vei vedea un lăcățel în dreptul acelei postări și, din acel moment, ești singurul care o va mai vedea pe Facebook.

Pentru a accesa istoricul de activități din aplicația omonimă de mobil, apasă pe cele trei linuțe din interfața Facebook și fă un tap pe numele tău. Imediat îți vei vedea propriul cont. Sub fotografia de profil, printre primele butoane disponibile, ar trebui să vezi unul intitulat Jurnal de Activități sau Activity Log, în funcție de limba pe care ți-ai definit-o la interfața Facebook. Din acel punct, tot ce ai făcut vreodată pe Facebook se vede la fel ca pe web. Diferența constă în modul în care ștergi sau ascunzi vreun element din cronologie. Indiferent de tipul elementului din Jurnalul de Activități, apeși pe vârful de săgeată din dreapta și vei vedea toate opțiunile disponibile.Cum ascunzi o postare de pe Facebook, fără să o ștergi

De ce ai vrea să vezi ce ai făcut pe Facebook?

Istoricul de activități pe Facebook este surprinzător de util în mai multe seturi de circumstanțe. Dacă te-ai autenticat recent într-o aplicație prin intermediul contului tău, în Activity Log te poți asigura că acel joc sau program nu a făcut vreo postare în numele tău fără să-ți dai seama. Acea postare poate să existe, chiar dacă nu o vezi în News Feed.

De asemenea, o perindare ocazională prin Jurnalul de Activități te ajută să fii sigur că altcineva nu îți folosește contul fără să știi. Nici măcar nu trebuie să ți-l fi spart vreun hacker. Este posibil să fi rămas autentificat pe un notebook folosit de mai multe persoane sau să-ți fi lăsat telefonul deblocat unor prieteni pentru câteva minute când ai ieșit în oraș. Cu alte cuvinte, câteva momente de neatenție se pot reflecta în zeci de like-uri la pagini de care nu ești mândru. După câteva minute în istoricul tău de pe Facebook, poți remedia imediat neplăcerile provocate de niște persoane bine internționate.

Apropo, există o bară de căutare în Activity Log în dreapta sus pe care o poți folosi dacă vrei să cauți ceva anume. Aceasta este intitulată sugestiv Căutare în activități (Activity Search). Dacă vrei să scapi rapid de niște Like-uri pe care le-ai dat într-o noapte târzie unei persoane cu care nu ar fi trebuit să interacționezi, aceea este cea mai rapidă soluție pentru a le identifica.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele