Robotul inspirat de pisica de mare te poate spiona în timp ce înoți

Robotul inspirat de pisica de mare te poate spiona în timp ce înoți

Oamenii de știință au creat roboți acvatici care sunt echipați cu camere video, putând înregistra tot ce se petrece sub apă.

Cercetătorii au creat roboți acvatici din silicon, de dimensiunea unei palme, iar fiind dotați cu camere video, aceștia pot înregistra tot ceea ce se petrece sub apă, fiind utili atât în cercetare, cât și în supraveghere, conform The Verge.

Această creatură robotică este descrisă de specialiști în revista Science Advances. Mașinăria se aseamănă cu o pisică de mare în miniatură și are aripioare flexibile din silicon, care se întind de-a lungul marginilor sale, și doi electrozi: unul care stă în interiorul corpului robotului, între două straturi de mușchi creați din polimer (iar aceștia se micșorează atunci când electricitatea trece prin ei), și celălalt electrod este apa prin care robotul se deplasează.

Robotul funcționează destul de simplu. Atunci când el este conectat la o legătură electrică sau de o baterie, sarcina electrică determină flexarea mușchilor din polimer. Acest lucru cauzează la rândul lui mișcarea aripioarelor mașinăriei și ondularea corpului ei din silicon. Mișcarea propulsează robotul prin apă, iar stilul de înot se aseamănă izbitor de mult cu cel al unei pisici de mare.

Construcția se poate mișca rapid, mai mult de 12 centimetri pe secundă, atunci când este conectată la o sursă de electricitate. Asta înseamnă că se deplasează mai rapid ca un păstrăv curcubeu, care reușește să se miște mai puțin de 10 centimetri pe secundă. Robotul creat de cercetători poate fi chiar și mai eficient, dacă are atașată o baterie care îi oferă ceva mai multă libertate de deplasare, însă, inevitabil, greutatea ei îl va încetini.

Studiul nu ne oferă prea multe detalii cu privire la utilitatea pe care ar avea-o o mașinărie de acest tip, însă roboții acvatici ar putea prezenta o importanță pentru misiunile oceanice sau pentru cercetarea vieții marine. De asemenea, camerele video atașare de construcția lor ne arată că ei ar putea fi la fel de eficienți în a spiona creaturile de sub apă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: