12 dec. 2016 | 12:48

Cum poți paraliza din cauza bacteriilor din puiul gătit prea puțin

ACTUALITATE
Cum poți paraliza din cauza bacteriilor din puiul gătit prea puțin

Puiul gătit prea puțin nu are doar gust și textură ciudate, ci îți poate pune în pericol sănătatea, paralizia fiind una dintre cele mai grave consecințe ale cărnii gătite impropriu, arată stiridinlume.ro.

Puiul gătit prea puțin are în componență o bacterie des întâlnită, ce poate cauza sindromul Guillain-Barre, sau GBS, care este cauza principală de paralizie neuromusculară acută, în rândul oamenilor.

Descoperirile au fost publicate în Jurnal of Autoimmunity și demonstrează nu doar cum bacteria, cunoscută ca Campylobacter jejuni, declanșează GBS, dar oferă și informații cu privire la un leac împotriva bolii, arată futurity.org.

Dacă puiul nu este gătit la temperatura internă minimă, astfel de bacterii pot rămâne în carne. Problema cea mai mare, relatată de Linda Mansfield, autorul principal al studiului este că majoritatea tulpinilor de Campylobacter sunt rezistente la antibiotice, iar unele medicamente de acest fel pot chiar să agraveze boala.

Cei ce suferă de GBS resimt primele simptome la scurt timp după consumul de carne gătită impropriu, apărând episoade de vomă și diaree, ce pot fi confundate cu simplul fapt că a fost consumată o carne proastă. Cu toate acestea, GBS se instalează rapid și în aproximativ două săptămâni, începe să apară o slăbiciune a extremităților și furnicături în zona mâinilor și a picioarelor, iar gradual, paralizia se extinde.

Cu toate că GBS este o boală foarte gravă, tratamentele sunt limitate și eșuează, de obicei. Cu toate acestea, echipa din spatele studiului vrea să lucreze la soluții terapeutice care să prevină apariția GBS, în loc să o trateze.

Campylobacter jejuni infectează peste un milion de oameni anual, doar în Statele Unite, și poate cauza și declanșarea unor boli autoimune, precum boala lui Chron sau artrita lui Reiter.