Un copil a fost arestat pentru că a creat ransomware

Un copil a fost arestat pentru că a creat ransomware

Autoritățile japoneze au arestat un băiat de 14 ani din Osaka. Acesta a fost acuzat că a creat și a distribuit programe malware de tip ransomware, adică similare celui folosite în timpul atacului WannaCry. Acesta este primul arest din Japonia survenit în urma unei infracțiuni de acest gen. Ransomware-ul este un tip de malware care blochează calculatorul victimei pentru ca apoi să-i ceară bani pentru a debloca datele acestuia.

Atacurile ransomware s-au răspândit din ce în ce mai mult în ultima vreme, punând în pericol atât utilizatori obișnuiți cât și companii. Chiar luna trecută, atacul cibernetic WannaCry a făcut ravagii printre utilizatorii de verisuni mai vechi de Windows. Nu mai puțin de 300.000 de calculatoare au fost afectate în doar 72 de ore provocând pagube serioase la nivel mondial.

Copilul de 14 ani a fost arestat după ce a creat un software de acest gen și l-a uploadat pe un site străin. De asemenea, tânărul învăța alți oameni cum să descarce și să răspândească virusul către cât mai multe calculatoare. Ba mai mult, copilul își făcea și reclamă pe rețelele sociale invitând lumea să îi downloadeze creația. Mai departe, cei care doreau puteau folosi virusul pentru a infecta calculatoarele victimelor și pentru a cere răscumpărarea în Bitcoin sau alte forme de valută digitală. Ransomware-ul creat de copil a fost descărcat de peste 100 de ori, notează The Hacker News.

Autoritățile au declarat că tânărul și-a recunoscut vina și că acestuia i-a luat doar trei zile să creeze respectivul soft dăunător, folosind calculatorul personal. Copilul le-ar mai fi spus polițiștilor că a recurs la acest plan deoarece a vrut să se distreze, să facă bani și să devină celebru. Poliția a descoperit virusul în timpul unei campanii de ”patrulare digitală” și i-a confiscat calculatorul minorului. Copilul din spatele programului de ransomware este elev în primul an de liceu iar identitatea sa nu a fost divulgată de către autoritățile japoneze.

Etichete: