Care este prima țară care își va alimenta porturile cu energie ”curată”

Care este prima țară care își va alimenta porturile cu energie ”curată”

Chiar dacă tipul de energie curată nu este foarte popular printre americani zilele acestea, ea rămâne calea clară spre viitor pentru majoritatea țărilor lumii. Cel mai recent stat care se înhamă la schimbarea mediului și la reducerea poluării este, poate puțin surprinzător, India. În cursul săptămânii trecute, oficiali din cadrul Guvernului Indian au anunțat că toate cele 12 porturi majore vor schimba mijloacele tradiționale de energie cu cele ”curate”.

Conform unui raport realizat de Economic Times, Guvernul Indian va instala panouri solare și centrale eoliene care vor reuși să producă 200 de megavați de energie electrică. Toată această schimbare este programată să se întâmple până în anul 2019. Aproape 75% din producție va fi suportată de panourile care dispun de celule fotovoltaice, iar restul va fi produs prin ferme eoliene care vor fi montate chiar în porturi. Dacă aceste schimbări se vor dovedi a fi de bun augur, Guvernul a promis că va dezvolta infrastructura pentru a ajunge la o producție de până la 500 de megavați, adică mai mult decât dublă decât se preconizează în primă fază.

Un oficial al Guvernului Indian a spus că noile proiecte energetice vor ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și vor duce către îmbunătățirea calității aerului din jurul porturilor Indiei, relatează Engadget. Proiectul de energie curată nu va fi deloc unul ieftin, costurile de implementare situându-se în preajma a 69 de milioane de euro.

Inițiativa pentru ”porturi verzi” a Guvernului Indian a fost lansată la înceutul anului 2016, însă nu s-au luat măsuri concrete până în prezent. Proiectul are ca scop reducerea emisiilor de carbon și a costurilor de achiziție de energie de la rețeaua națională.

Pe lângă India, și China merge cu pași repezi spre un aer mult mai curat. Guvernul de la Beijing a aprobat construcția unei centrale energetice solare plutitoare. Ea urmează să fie localizată pe un lac apărut în urma unei inundații care a lovit un vechi oraș minier.

Citește și: