PLAYFILM: Jumanji: Welcome to the Jungle e evadarea de care aveai nevoie

PLAYFILM: Jumanji: Welcome to the Jungle e evadarea de care aveai nevoie

Din când în când, Hollywood-ului îi place să lanseze sequel-uri, chiar dacă au trecut decenii și lumea poate nici nu are idee despre ce este vorba. Este cazul și pentru „Jumanji: Welcome to the Jungle”, filmul care probabil nu va ajunge un cult classic, dar pe care te poți baza dacă vrei să râzi așa cum se cuvine cu prietenii.

Acum 22 ani, a fost lansat primul film Jumanji. Cei care au asistat la moartea casetelor VHS poate își amintesc de el. Premisa filmului era că doi tineri, Peter și Judy, găsesc un joc vechi de tip board game, Jumanji, în mansardă. Când încep să îl joace, ei îl descoperă pe Alan, care fusese prins în lumea jocului decenii întregi. Pentru a-l elibera definitiv, ei trebuie să câștige jocul.

Versiunea din 2017 a primit un upgrade pentru audiențele actuale. În prezent, aproape nimeni nu mai joacă board games, ci jocuri video. Tocmai de aceea, Jumanji este acum un joc video care îi capturează pe adolescenți în lumea sa  virtuală.

Jumanji: Welcome to the Jungle ne aduce aceleași Mării cu alte pălării

Avem de a face cu patru liceeni care par să nu aibă nimic în comun, dar care se reunesc la detenție, à la „The Breakfast Club”. Ei descoperă un joc numit Jumanji și încep să îl joace. Fiecare din ei își alege un personaj și, înainte să realizeze, ajung direct în lumea jocului. Pentru a scăpa, ei trebuie să îl câștige, având trei vieți la dispoziție. Aventura în care pătrund are o miză uriașă – însăși viața lor.

Protagoniștii urmează niște tipare deloc surprinzătoare, cu care ne-am obișnuit. Îi avem pe Spencer tocilarul (Alex Wolff), Fridge sportivul (Ser’Darius Blain), Martha fata nepopulară (Morgan Turner) și Bethany fata sexy (Madison Iseman). Versiunile lor din joc ajung să fie ori opusul lor din viața reală, ori un mix neașteptat de realitate și ficțiune. Tocilarul devine tipul  dur, dar sensibil, sportivul ajunge să fie tipul scund și agitat, fata nepopulară se transformă în fata sexy, iar fata sexy în tipul gras.

jumanji moose

Alter-ego-urile sunt cu adevărat savuroase și ne aduc aminte de filmele clasice cu schimbare de roluri, precum „Freaky Friday” și „The Hot Chick”. Alex devine Dr. Smolder Bravestone (Dwayne Johnson), un personaj atotputernic, a cărui atu principal este intensitatea mistuitoare a privirii, și care nu are vreo slăbiciune.

La polul opus, Fridge devine un zoolog, Moose Finbar (Kevin Hart), al cărui singur scop este să îi dea lui Bravestone uneltele de care are nevoie. Are, în schimb, mai multe slăbiciuni ca oricine – poate cea mai interesantă dintre ele fiind cea pentru prăjituri.

Martha ajunge să fie Ruby Roundhouse (Karen Gillan), o femeie fatală sensibilă la venin și a cărei super-putere este lupta prin dans. Bethany se transformă în Profesor Shelly Oberon (Jack Black), un cartograf și un „geniu voluptuos” – altfel spus, tipul gras, dar deștept.

Chimia actorilor din Jumanji: Welcome to the Jungle face ca totul să merite

Duo-ul Dwayne Johnson și Kevin Hart este o plăcere pentru public. Aproape fiecare interacțiune dintre ei stârnește hohote sincere de râs. Jack Black este și el remarcabil și pare să se distreze de minune în rolul său de adolescentă tipică. Scena în care personajul său, Bethany aka  Profesor Shelly Oberon, are nevoie să folosească toaleta și descoperă cum e să îți faci treburile când ești bărbat, este de neuitat. Karen Gillan nu are un rol foarte ofertant – e personajul sexy caracteristic jocurilor video – dar reușește să strălucească și să strivească prototipul prin umor.

jumanji

Pe parcursul filmului, facem cunoștință și cu Alex (Nick Jonas), un alt prizonier al jocului. El crede că se află în lumea virtuală de patru luni, dar în realitate au trecut 20 de ani. Alex încă mai spune lucruri de genul „e bombă” și e de părere că Cindy Crawford este femeia ideală.

Deși mulți fani ai filmului Jumanji din 1995 au fost revoltați de ideea unui sequel, părerile criticilor au fost, în mare parte pozitive. Mulți sunt de părere că distribuția de excepție, precum și chimia naturală dintre actori, salvează filmul. Chiar și așa, plotul rămâne unul bun și te va ține în priză de la început și până la sfârșit, fără să existe timpi morți sau momente în care să îți dorești să fii altundeva în afară de sala de cinema.

Dacă vrei un film cu glume cel puțin decente și care să te răpească din orice griji îți făceai până acum, „Jumanji: Welcome to the Jungle” ar putea fi exact ce căutai. Îl poți vedea în cinematografele Cinema City începând cu 29 decembrie.

Citește și: