Tehnologii înainte de vremea lor: Care sunt cele mai celebre gadgeturi care au fost prea revoluționare

Tehnologii înainte de vremea lor: Care sunt cele mai celebre gadgeturi care au fost prea revoluționare

Ce au în comun Apple Newton și Google Glass? Ambele au fost tehnologii înainte de vremea lor, gadgeturi care au apărut într-un moment în care lumea nu era deloc pregătită pentru ele. Nu exista o piață pentru așa ceva iar ele au eșuat lamentabil pentru a fi înlocuite, ani mai târziu, de variante reiterate ale acelorași concepte. 

[readmore]

A sosit timpul să aruncăm o privire în trecut, o ocheadă peste umăr către aceste tehnologii înainte de vremea lor. Să vedem cum oamenii sau companiile care le-au creat au gândit produse bune dar foarte timpurii ca și concepte viabile.

Tehnologii înainte de vremea lor: Apple Newton

Apple Newton a apărut într-o perioadă extrem de tulbure pentru compania din Cupertino. Aceasta nu se regăsea deloc, iar oamenii care erau la frâiele ei o conduceau încet dar sigur spre faliment. Newton a fost unul dintre primele gadgeturi PDA și a fost scos pe piață în 1993! 500 de milioane de dolari a investit Apple în micul dispozitiv pentru a se asigura că acesta are succes, însă prețul extrem de prohibtiv pentru care se vindea, de 700 de dolari, a fost bomboana de pe coliva lui Newton. La revenirea sa în companie, în 1998, Steve Jobs a retras de pe piață PDA-ul.

tehnologii înainte de vremea lor apple newton

Sony Betamax

Betamax a fost timp de foarte mulți ani rivalul VHS. Pe piața video emergentă de la finalul anilor ’70  nu era loc pentru doi competitori mari. VHS a câștigat până la urmă cursa prin prisma faptului că era modelul mai ieftin. Partea interesantă este că Betamax reda culori mult mai vii și era superior din aproape toate punctele de vedere față de VHS.

tehnologii înainte de vremea lor sony betamax

Tehnologii înainte de vremea lor: Nokia N-Gage

Vă mai amintiți de Nokia N-Gage? Telefonul care s-a vrut a fi part time consolă portabilă de jocuri a eșuat lamentabil după lansarea lui care a avut loc în anul 2003. Poate că ghinionul i s-a tras și pentru că a apărut în aproximativ aceeași perioadă cu Nintendo Game Boy Advance, care era net superior în ceea ce privește gamingul portabil. Nokia a oprit producția de N-Gage după doar doi ani.

tehnologii înainte de vremea lor nokia ngage

Palm Treo

Palm Treo a făcut parte dintr-o primă serie de telefoane dezvoltate de compania Handspring, una care a fost cumpărată mai târziu de Palm. Cu ajutorul Treo puteai să intri să îți verifici calendarul și să trimiți mailuri. Având în vedere că asta se întâmpla în 2002, cu cinci ani înainte de apariția iPhone-ului,  era ceva destul de greu de imaginat.

tehnologii înainte de vremea lor palm treo

Sega Channel

Sega Channel a fost un soi de Xbox Live sau Play Station Network înainte de vremea lor. Lansat în 1993, Sega Channel le permitea jucătorilor să se joace între ei via cablu TV. Serviciul în cauză a fost oprit din cauza lipsei de popularitate și a prețului extrem de prohibitiv pentru acea perioadă în care jocurile video abia începeau să-și facă simțită prezența pe piață.

tehnologii înainte de vremea lor sega channel

Tehnologii înainte de vremea lor: Google Glass

Lansați cu surle și trâbițe de compania americană, ochelarii AR de la Google au dezamăgit extrem de tare prin lipsa practialității lor. Nici măcar nu îi puteai cumpăra la un preț decent iar ei au fost văzuți mai mult ca un moft decât ca ceva necesar. Au trecut ani buni de când nimeni n-a mai auzit nimic de Google Glass. Proiectul a fost pus pe stand-by, cei din cadrul companiei dându-și probabil seama că au lansat produsul prea devreme.

tehnologii înainte de vremea lor google glass

Microsoft SPOT

Microsoft SPOT (Smart Personal Object Technology) a fost primul smartwatch apărut pe piață. În 2004, Bill Gates se asocia cu Fossil și Swatch ca să producă un accesoriu IoT (Internet of Things) care să conecteze în același loc aparatele de uz casnic. Produsul nu a avut deloc succes iar producția sa a fost oprită în 2008, notează The Telegraph.

tehnologii înainte de vremea lor microsoft spot

Tehnologii înainte de vremea lor: Sony Glasstron

În 1997 Sony lansa Glasstron, o pereche de ochelari VR care aveau în componență două ecrane LCD și două căști. Produsul avea rolul să imerseze purtătorul în universul din jocul video preferat și era făcut să se conecteze la PC sau la consolă. Putem spune că Gasstron au fost primii ochelari VR produși pentru public, însă chiar și așa nu veneau deloc la un preț accesibil.

tehnologii înainte de vremea lor sony glasstron

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: