NVidia a dezvăluit cea mai puternică placă video creată vreodată

NVidia a dezvăluit cea mai puternică placă video creată vreodată

NVidia și-a făcut deja un obicei de a crea plăci video puternice, iar Titan V este cel mai nou model care primește coroana.

Când auzi despre cea mai puternică placă video apărută pe piață, cele mai mari șanse sunt ca producătorul să fie NVidia. Și de această dată tot acest nume ajunge în top, datorită noii plăci video, Titan V. Aceasta a fost anunțată în urmă cu câteva ore și, conform producătorului, este ”cea mai puternică placă video pentru calculatoare creată vreodată”.

Aceasta face un salt important față de alte produse care își fac o reclamă similară, având în vedere că e prima placă video comercială bazată pe noua arhitectură Volta.

Noua placă video Titan V, de la NVidia, are un preț destul de ridicat, fiind disponibilă la 2.999 de dolari. În plus, scopurile principale pentru care este destinată sunt inteligența artificială și procesarea de simulări științifice.

Conform NVidia, noua placă video ajunge la o performanță de 110 teraflops, datorită celor 21,1 miliarde de tranzistori. Are 12 GB de memorie HBM2, 5.120 de nuclee CUDA și alte 640 de nuclee ”tensor”, care pot oferi de până la 9 ori performanța de deep learning a modelelor anterioare.

„Odată cu Titan V, punem arhitectura Volta la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume, iar eu abia aștept să văd descoperirile acestora”, spune Jensen Huang, fondatorul și CEO-ul NVidia.

Momentan, nu există informații despre când ar putea ajunge arhitectura Volta în cadrul unor plăci de bază ceva mai ieftine și orientate către gaming. Arhitectura actuală, Pascal, a debutat odată cu GTX 1080, acum un an și jumătate, modelul fiind încă unul dintre cele mai bune disponibile de pe piață.

Plăcile video Volta vor fi ceva mai scumpe de produs, așa că ne putem aștepta ca NVidia să mai folosească arhitectura Pascal până performanța nu se mai ridică la nivelul dorit.

Sursa: theverge.com
Etichete: