Nvidia te sperie cu ”vedete” generate prin rețele neurale

Foarte multe companii au apelat la rețele neurale pentru produsele lor software, dar Nvidia duce întregul concept la un cu totul al nivel printr-un proiect ciudat.

Cei mai mulți dintre noi au avut ocazia să ”se joace” cu rețele neurale odată cu lansarea aplicației Prisma. Programul de mobil îți transforma fotografiile în opere de artă folosind ”rețetele” desprinse din tablouri celebre folosind mecanisme complexe de inteligență artificială. În timp ce Prisma căuta să te îndepărteze prin acele transformări de realitatea cotidiană, Nvidia merge în direcția opusă. Practic, încearcă să creeze de la zero fețe foto realiste ce par să fie ale unor vedete mai puțin cunoscute de la Hollywood.

În timp ce rezultatul întregului proiect poate fi văzut în clipul de mai sus, mai important este cum s-a ajuns aici. Nvidia a publicat și un document destul de stufos pe marginea acestui subiect. Inițiativa a fost posibilă prin utilizarea unor rețele neurale adversariale (Generative Adversarial Network – GAN). Oamenii rezultați din acest proiect nu există în realitate. Cu toate acestea, pentru că rețeaua neurală a fost ”educată” cu imagini de vedete din baza de date CelebA HQ, nu este deloc exclus să găsești similarități cu personalități pe care le știi.

Conceptul de Generative Adversarial Network nu este nou. A mai fost în trecut folosit de Google pentru DeepDream și de artistul Mike Tyka pentru proiectul său Portraits of Imaginary People. Ideea este că o rețea neurală crează conținut în buclă după anumite criteri doar pentru a fi judecat din prisma calității de către o altă rețea neurală ce a fost ”antrenată” în prealabil cu mii sau zeci de mii de fotografii.

În cazul Nvidia , compania a făcut lucrurile un pic diferit. Rețeaua neurală responsabilă de generarea conținutului a început prin imagini de joasă rezoluție. Dacă acelea primeau OK-ul de la rețeaua neurală critică, prima rețea amplifica rezoluția încercând în același timp să creeze rezultate credibile. În opinia mea, multe dintre rezultate sunt destul de macabre și este evident că nu ilustrează oameni adevărați. Altele, în schimb, te fac să te gândești de două ori dacă vom mai avea nevoie de actori adevărați în viitor.

Alexandru Puiu
20:00 31.10.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video