De ce creierul tău devine dependent de nicotină și, implicit, fumat

De ce creierul tău devine dependent de nicotină și, implicit, fumat

Câțiva cercetători au identificat niște celule în creier, care sunt în mod special receptive la nicotină și care ar putea fi vinovate de dependența acestei substanțe.

Nicotina este una dintre cele mai populare substanțe cu care oamenii au contact. Este considerată a fi cea de-a treia substanță care provoacă dependență. Și pentru că are o astfel de influență asupra creierului, este extrem de dificil să renunți la ea. Potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, fumatul este o cauză principală de deces care poate fi prevenit.

Aproximativ 1.300 de oameni din Statele Unite mor în fiecare zi din cauza fumatului sau a expunerii la fum. De aceea, o echipa condusă de cercetători de la Universitatea Rockefeller a analizat creierul pentru a identifica noi potențiale obiective, care ar putea ajuta la stoparea dependenței.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a două regiuni mici ale creierului situate în mezencefal: partea evolutivă a creierului la vertebrate și una dintre multele caracteristici ale creierului pe care le împărțim cu șoarecii.

Aceste două zone interconectate, habenula mediană și nucleul interpeduncular (IPN), sunt cunoscute ca fiind implicate în dependența de droguri și conțin receptorii pe care nicotina îi leagă de îndată ce intră în sânge și îi încrucișează în creier. Echipa a descoperit anterior mecanisme specifice de producere a neurotransmițătorilor în aceste domenii, care sunt o parte crucială a dezvoltării dependenței de nicotină. De data aceasta au găsit un mic grup de celule ale creierului în IPN, care își schimbă activitatea după ce a fost expus la nicotină.

Cum acționează nicotina în creier

În mod normal, când creierul primește o nicotină, habenula trimite un semnal IPN care scade efectele plăcute ale medicamentului, limitând astfel consumul de nicotină. Dar unul dintre semnele distinctive ale dependenței de nicotină devine desensibilizată la droguri și trebuie să fumeze mai mult.

Șoarecii de laborator au băut apă dulce cu nicotină timp de șase săptămâni, iar cercetătorii au descoperit că expunerea la nicotină, de fapt, schimbă un grup de neuroni pe care ei l-au numit Amigo1. Aceste celule eliberează doi neurotransmițători diferiți care blochează semnalul de la habenula.

Acesta este un indiciu foarte important dacă vrem să creăm medicamente care pot reduce dependența de nicotină prin schimbarea modului în care creierul nostru răspunde la acesta. Pentru a vedea dacă neuronii Amigo1 sunt într-adevăr drivere de dependență, echipa a furat celula uneia dintre genele care codifică receptorii.

Apoi au înconjurat șoarecii cu nicotină într-un mediu în care animalele puteau să aleagă să stea în camera în care au primit în prealabil apă dulce sau o altă zonă („preferința locului condiționat”).

Șoarecii ai căror neuroni Amigo1 au fost ”tăcuți” nu au arătat o preferință a nicotinei, în timp ce familia lor dependentă a revenit în cameră pentru mai multă. Chiar dacă până acum am observat aceste rezultate numai la șoareci, noi împărtășim structuri ale creierului asemănătoare cu ale acestora, așa că cercetătorii sunt siguri că putem învăța ceva despre dependența umană aici.

Acum că cercetătorii știu unde să se uite, ei vor investiga mai mult cum să manipuleze neuronii Amigo1 pentru a descoperi noi modalități de a viza dependența de nicotină.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Science Alert