02 dec. 2017 | 16:00

Există o cauză pentru dependența de telefon și nu e vina ta

ACTUALITATE
Există o cauză pentru dependența de telefon și nu e vina ta

Dacă ești tot timpul lipit de telefon, nu este vina ta, ci a unui dezechilibru chimic din creierul tău.

Un studiu efectuat asupra adolescenților obsedați de telefoane sau de internet a arătat un lucru neașteptat. Oamenii care se chinuie cu dependența de tehnologie au în creier cantități mai mari dintr-un un compus chimic care încetinește semnalele primite și cantități mai mici dintr-un compus care face neuronii să fie mai activi. În creierul lor, neurotransmițătorul GABA, care reglează anxietatea, se regăsește din plin, spre deosebire de glutamat, care stimulează electric neuronii.

Descoperirea a fost făcută de Hyung Suk Seo și echipa sa de la Korea University. Ei au scanat creierele a 19 oameni dependenți de tehnologie și au ajuns la concluzia că obsesia lor le pune în pericol sănătatea. Au comparat rezultatele cu ale altor 19 oameni care nu aveau probleme.

Încă nu se știe sigur care este motivul pentru dezechilibrul GABA-glutamat și dacă are efecte pe termen lung. Seo speră că aceste rezultate vor deschide drumul către un tratament pentru cei care se luptă cu dependența de tehnologie și telefon.

Obsesia de tehnologie nu este recunoscută sau blamată la fel de mult ca altele. Daria Kuss, de la Nottingham Trent University, a spus:”Recompensele ar putea să nu fie la fel de puternice ca la adicția de jocuri sau substanțe, dar încă poate să îi facă pe oameni să își verifice obsesiv telefoanele”.

Companiile de tehnologie profită oricum de tendința oamenilor de a petrece mult timp online. Utilizatorii se uită pe postările din social media în speranța de a primi o lovitură emoțională pozitivă. Când o primesc, vor mai mult. De aici, se formează un cerc vicios. Ori de câte ori suntem anxioși, plictisiți sau triști, apelăm la internet.

Conceptul de obsesie de tehnologie poartă deja o etichetă negativă. Echipa lui Seo a găsit cu greu participanți pentru studiu din acest motiv. „Tinerii nu voiau să fie implicați pentru că nu voiau să petreacă timp departe de telefon, iar părinților nu le plăcea pentru că se temeau că oamenii vor crede că ai lor copii sunt dependenți”.