Muzeul Met vă oferă 375.000 de imagini de calitate cu opere de artă

Muzeul Met vă oferă 375.000 de imagini de calitate cu opere de artă

Printr-un anunț publicat pe pagina web a Metropolitan Museum of Art, Met a confirmat publicarea online a unui număr impresionant de lucrări.

Cea mai mare parte din colecția de lucrări deținute de unul dintre cele mai importante muzee din Statele Unite este disponibilă online în mod gratuit. Colecția este una incredibil de stufoasă, iar faptul că vorbim de imagini de înaltă rezoluție, ar trebui să o facă și mai atractivă. Partea fascinantă a anunțului este că operele de artă ajunse online vin la pachet cu drepturi de distribuție și utilizare pentru oricine.  Nu contează ce vreți să faceți cu ele sau în ce format vreți să le editați, aveți acest drept.

În total, este vorba de aproximativ 375.000 de lucrări care au intrat oficial în domeniul public și pot fi fi accesate folosind această adresă. Acest proiect de digitizare a început în urmă cu câțiva ani, iar rezultatul este unul îmbucurător. Accesul nerestricționat este realizat în conformitate cu Creative Commons Zero (CC0) și se traduce prin posibilitatea bloggerilor, școlilor și afacerilor să le folosească în orice context fără să menționeze sursa sau să-și facă griji vizavi de plata unei taxe.

În 2014, Met a făcut un gest similar ce includea 400.000 de imagini ce putea fi descărcate de pe internet. Diferența este că, la momentul respectiv, fotografiile nu putea fi folosite decât de școli, în scop necomercial. Pentru a atrage atenția asupra schimbărilor, Metropolitan Museum of Art a inițiat un parteneriat cu Pinterest, Wikimedia, Artstor și Digital Public Library of America pentru facilitarea distribuției operelor.

,,Sporirea accesului la colecția și învățăturile muzeului servește interesele și nevoile audienței noastre din secolul 21.” Thomas P. Campbell, CEO-ul Met a fost foarte încătat de eforturile digitale ale instituției pe care o conduce. Pe lângă cele 375.000 de imagini care au intrat în domeniul public, mai sunt 65.000 de lucări online pentru care nu aveți drepturi de distribuție. Ca referință, muzeul are un total de 1,5 milioane de lucrări care s-ar putea să fie digitizate în viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: