15 mai 2017 | 08:08

MP3 a murit: bătrânul format audio nu va mai fi licențiat de creatori

ACTUALITATE
MP3 a murit: bătrânul format audio nu va mai fi licențiat de creatori

În urmă cu câteva zile, oficialii Institutului Fraunhofer au anunțat că MP3 a murit. Formatul audio continuă să fie foarte popular, dar nu mai este eficient.

La fiecare câțiva ani, anumite formate de fișiere își pierd utilitatea și sunt percepute ca fiind ineficiente. De cele mai multe ori, acestea dispar natural din piață, dar sunt și situații în care cineva dă startul procesului fatidic. Moartea formatului Flash se poate spune a fost declanșată de scrisoarea publică scrisă de Steve Jobs în aprilie 2010. Peste câțiva ani, vom putea spune că formatul MP3 a murit în mai 2017. Cel puțin asta speră să se întâmple creatorii formatului audio și deținătorii licenței pentru respectivul standard audio. Anunțul a fost făcut pe site-ul instituției.

Nu vă împiedică nimeni să folosiți în continuare MP3-uri, să descărcați MP3-uri de pe internet sau să vă redați vechile fișiere adunate în ultimul deceniu. În schimb, gestul celor de la Fraunhofer ar trebui să funcționeze ca un avertisment. Pe ideea că, dacă până și creatorii formatului sunt de părere că există soluții mai pune de encodare a fișierelor audio, s-ar putea să fie bine să le aveți în vedere.

,,Deși sunt codecuri audio cu funcții avansate mai eficiente, MP3 este în continuare foarte popular printre consumatori. Cu toate acestea, majoritatea serviciilor de top, precum cele de streaming și broadcasting de radio și TV utilizează codecuri moderne ISO-MPEG precum cele din familia AAC sau viitorul MPEG-H. Acelea pot oferi mai multe funcții, la o calitate audio mai mare și un bitrate mai mic în comparație cu MP3.” În practică, Fraunhofer a încetat licențierea unui număr stufos de patente legate de MP3. Dacă citiți însă întreaga postare pe marginea acestui subiect, este evident că bătrânul MP3 a murit.

Rămâne să vedem câți ani vor mai trece până când vom renunța la stocarea în masă a fișierelor MP3. Între timp, vom ajunge cel mai probabil să utilizăm cu toții servicii de streaming.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele