Tehnologia urâtă de Steve Jobs, ”dată afară” de pe YouTube: Este finalul epocii Flash?

Tehnologia urâtă de Steve Jobs, ”dată afară” de pe YouTube: Este finalul epocii Flash?

Adobe Flash a primit încă o lovitură astăzi, când cei de la YouTube au anunțat că au renunțat la această platformă în favoare HTML5.

În 2010, apărea pe internet un articol scris de Steve Jobs intitulat ”Opinii despre Flash”. Era o perioadă în care Apple era criticată pentru faptul că ignorase complet Flash. Steve Jobs venea și detalia foarte clar în articolul respectiv motivele pentru care Apple nu folosea Flash, însă puțini se gândeau că în doar cinci ani de la apariția acelui articol, situația se va schimba atât de mult. Odată cu apariția Jelly Bean, Google a renunțat la Flash pentru Android, HTML5 a devenit un jucător din ce în ce mai important, iar acum YouTube renunță la platforma celor de la Adobe.

Până acum, YouTube s-a folosit de Adobe Flash pentru a rula materialele video. Dar conform celor de la Verge, de câțiva ani încoace YouTube a experimentat cu HTML5, motivul pentru care acesta nu a fost implementat fiind acela că nu satisfăcea în totalitate nevoile website-ului. Lucrurile s-au schimbat, însă, iar YouTube acum a adoptat HTML5 video pentru browserele Chrome, Internet Explorer 11, Safari și versiunile beta de Firefox.

html 5 1

Două dintre motivele care au dus la implementarea HTML5 au fost ABR (Adaptive Bitrate), recent inclus în HTML5, care permite schimbarea site-ului să schimbe rezoluția în funcție de calitatea conexiunii, și suportul pentru codec-ul VP9, care permite vizualizarea unor materiale video de o calitate mai bună și reduce lățimea de bandă ocupată.

Pentru Adobe Flash zilele de glorie s-au dus, iar acum devine din ce în ce mai clar că Steve Jobs a avut dreptate în anul 2010 când scria că ”standarde precum HTML5 vor domina atât sectorul mobil, cât și pe cel de desktop”. pentru a citi întregul articol, puteți accesa acest link.

Citește și:
Etichete: