Molecula descoperită de un calculator cuantic care poate schimba viața

Molecula descoperită de un calculator cuantic care poate schimba viața

Un calculator cuantic a simulat cea mai mare moleculă până în prezent, care poate duce la o descoperire chimică majoră.

O echipă de cercetători IBM a folosit cu succes IBM Q pentru a simula cu exactitate structura moleculară a hidrurii de beriliu (BeH2), cea mai mare moleculă care a fost simulată vreodată de un calculator cuantic până în prezent. Acest lucru este destul de important, deoarece simularea oricărei molecule pe un nivel cuantic nu este o sarcină ușoară.

Așa cum echipa notează pe blogul IBM, simularea exactă a reacțiilor chimice este un pas important în descoperirea de noi medicamente, îngrășăminte și chiar noi surse de energie durabilă. Este o veste mare la scară mică.

Punctul de simulare a determinat cum vor interacționa moleculele cu alți compuși. Cercetătorii ar putea crea modele chimice sigure și eficiente, care vor îmbunătății considerabil viața. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință trebuie să găsească cea mai stabilă configurație a moleculei.

Teoretic, această sarcină ar trebui să fie destul de simplă, dar pentru a înțelege cu adevărat comportamentul moleculei, trebuie să-și dea seama cum fiecare electron din fiecare atom va interacționa cu toate nucleele celuilalt atom.

Știința face progrese mari, iar computerele de astăzi pot face o mulțime de sarcini. Acum, chimiștii pot să facă aproximări despre modul în care o moleculă s-ar comporta și apoi să-și testeze teoriile, ceea ce ar lua foarte mult timp în lumea reală.

 

Citește și: