IBM și-a dezvăluit cel mai puternic calculator cuantic de până acum

IBM și-a dezvăluit cel mai puternic calculator cuantic de până acum

Cel mai puternic calculator cuantic creat de IBM tocmai a fost testat, deschizând noi orizonturi în acest domeniu.

Cele două platforme cuantice ale IBM tocmai ce au primit un upgrade semnificativ în ceea ce privește puterea de procesare. Compania a anunțat recent că a reușit să creeze și să testeze cele mai puternice calculatoare cuantice ale IBM de până acum. Primul calculator cuantic este Quantum Experience, orientat către cercetare, iar al doilea este procesorul-prototip care va sta, în viitor, la baza sistemelor comerciale IBM Q.

Noile sisteme au 16 și 17 qubiți de volum cuantic, ambele făcând un salt major față de procesorul de cinci qubiți, care stătea la baza platformei Quantom Experience. Dincolo de 0 și 1, platforma poate rezolva deja probleme considerate prea complexe pentru calculatoarele clasice.

Asta înseamnă că sistemul poate rezolva probleme la care nici măcar nu ne-am gândit până acum, din diverse domenii, cum ar fi cel farmaceutic, al inteligenței artificiale sau al serviciilor financiare. IBM speră că în următorii ani, sistemul va putea ajunge la puterea de procesare de 50 qubiți.

Un hardware de acest fel a fost rezervat doar pentru companiile mari, instituțiile de cercetare sau cele guvernamentale până acum. dar anunțul de astăzi ne arată că tehnologia evoluează mai repede și devine mai accesibilă.

Quantum Experience cu 5 qubiți a rulat mai bine de 300.000 de experimente în doar un an de la lansare, iar generația a treia, lansată acum, va oferi posibilitatea de efectuare a și mai multor experimente. Având în vedere numărul mare de oameni de știință interesați să lucreze pe o astfel de platformă, acest calculator cuantic va avea puțin timp de respiro, arată engadget.com. Rămâne de văzut cât de repede vom vedea următorul progres din partea IBM sau din partea unei alte companii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: