Mercedes lucrează la faruri inteligente pentru mașinile viitorului

Mercedes lucrează la faruri inteligente pentru mașinile viitorului

Cei de la Mercedes-Benz lucrează la faruri inteligente, care să fie folosite pe automobilele lansate în viitor.

Noile faruri inteligente ar urma să folosească nu doar becuri, ci și proiectoare digitale în interiorul ansamblului. Astfel, pot fi controlate atât modul, cât și direcția în care ajunge lumina. Sistemul Digital Light, creat de companie, are potențialul de a ilumina mult mai intens drumul, fără să îi orbească pe ceilalți participanți la trafic.

Un alt avantaj al sistemului este că poate fi folosit pentru a proiecta diverse informații pe drum, acționând ca un display heads-up, HUD.

Stefan Toepfer, dezvoltator de software și electronice pentru sistemele de iluminat externe, a explicat că senzorii și software-ul mașinii pot determina când și unde e nevoie de iluminare suplimentară, în funcțiile de condițiile de drum și de trafic. Sistemul are un modul de iluminat de rezoluție înaltă, cu trei LED-uri puternice. Acestea sunt concentrate pe un cip DLP cu un milion de micro-oglinzi, care au două poziții, pornit sau oprit.

Cu ajutorul acestor oglinzi, pot fi produse imagini mult mai clare decât cu ajutorul celor 84 LED-uri din lămpile față ale S-Class. Sistemul are o rezoluție suficient de ridicată încât să te uiți la un film, doar că îl vei vedea în alb și negru.

Astfel, diverse informații pot fi proiectate pe drum, în fața mașinii. Momentan, Mercedes cercetează ce astfel de informații ar putea fi afișate șoferilor. Toepfer spune că nu are rost să dubleze ceea ce deja apare pe bordul mașinii. Unul dintre elementele ce pot fi proiectate ar putea fi benzi de delimitare suplimentare, atunci când drumul e îngust ori când traficul este deviat din cauza unor construcții.

Momentan, sistemul este doar un prototip și Mercedes nu are de gând să îl adauge pe vreunul din automobilele aflate deja pe piață. Cu toate acestea, viitoarele faruri inteligente ar putea fi integrate în cadrul unor modele de Mercedes-Benz, care vor apărea în anii următori.

Citește și:
Sursa: engadget.com
Etichete: