14 aug. 2017 | 11:32

Luna va avea conexiune la internet în viitorul apropiat

ȘTIINȚĂ
Luna va avea conexiune la internet în viitorul apropiat

Luna are nevoie de o conexiune la internet, iar cercetătorii fac eforturi pentru a reuși o asemenea faptă.

Cu toate că ar părea o misiune destul de dificilă și complexă, încercarea de a aduce internet pe Lună ar putea fi mult mai ușoară decât atât. Un startup cunoscut ca Part Time Scientists a detaliat un plan de a aduce conectivitate LTE pe suprafața Lunii, oferind posibilitatea ca roverele companiei să comunice cu echipa de pe Pământ folosind altceva decât sistemele de comunicații ale planetei, economisind astfel atât timp, cât și bani.

Procesul ar trebui să aibă loc anul viitor și va fi posibil, într-o mare măsură, datorită rachetei Falcon 9 de la Space X. Startupul german a semnat deja un contrat cu Space X, pentru ca aceștia să le trimită nava, Alina, în spațiu.

Nava spațială va face o aterizare ușoară pe Lună, iar apoi, două rovere Audi Lunar Quatro vor merge pe suprafața satelitului către situl de aterizare al Apollo 17.

Echipa de pe planetă are nevoie de o metodă de comunicare cu roverele, iar aceștia anticipează că aceasta va fi facilitată folosind tehnologia celulară de pa planetă. Conform echipei, compania are deja o înțelegere cu Vodafone pentru stații de bază LTE care să fie instalate pe Lună.

Nava spațială Alina va fi stația de bază, primind date de la cele două rovere și trimițându-le înapoi pe Pământ. Startupul ar putea deveni prima entitate privată care ajunge pe suprafața Lunii, dar asta depinde și de încercările participanților la Google Lunar X Prize, scrie slashgear.com.

Chiar dacă stația de bază inițială nu va fi permanentă, compania crede că este un start solid pentru a aduce o conexiune la internet permanentă pe Lună, care ar putea deschide noi orizonturi și pentru misiuni viitoare.