05 dec. 2016 | 11:02

Care sunt diferențele dintre conexiunile 4G și LTE

ACTUALITATE
Care sunt diferențele dintre conexiunile 4G și LTE

Atunci când îți cumperi un telefon nou, ești asaltat de acronime precum 4G, GSM, LTE și CDMA, fără să primești prea multe explicații cu privire la acestea.

Cea mai simplă explicație pentru diferența dintre 4G și LTE este următoarea: 4G reprezintă a patra generație de tehnologie de date mobile, definită de sectorul radio al Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU-R); LTE înseamnă ”Long Term Evoluțion” și se referă mai mult la ideea de îmbunătățire a vitezelor de internet, pentru a asigura necesarul cererii în creștere.

Ce este 4G

Standardul 4G a apărut în martie 2008, iar pentru dispozitivele mobile, conexiunile de acest fel trebuie să aibă un maximum de cel puțin 100 megabiți pe secundă, iar pentru conexiunile staționare, cel puțin 1 gibabit pe secundă. Deși inițial, astfel de viteze nu erau întâlnite în cadrul consumatorilor, în prezent, chiar și rețelele construite inițial ca 3G au atins standardele 4G.

Ce este LTE

LTE nu este neapărat o tehnologie, ci mai mult o cale urmată pentru a atinge viteze 4G. De multe ori, când telefonul tău afișează logoul 4G, nu se referă neapărat la asta. Atunci când ITU-R a stabilit vitezele minime pentru 4G, acestea erau relativ de neatins. Ca răspuns la acest fapt, ITU-R a decis ca LTE, numele tehnologiei folosite pentru atingerea acestor standarde, ar putea fi afișat ca 4G, dacă oferă o îmbunătățire semnificativă peste 3G.

Astfel, operatorii telecom au început să își facă reclamă la rețele, clasificându-le 4G LTE, o tehnică de marketing ce le-a permis să afirme că au conexiune de ultimă generație, fără să atingă cifrele necesare. Cu toate acestea, nu vorbim de o minciună, deoarece diferența dintre 3G și 4G-ul oferit astfel este una semnificativă.

LTE-A este o variantă, cunoscută ca ”Long Term Evolution Advanced”, care ne aduce mai aproape de 4G. Acesta are viteze mai mari și stabilitate mai bună decât LTE classic. De asemenea, este compatibil cu LTE și combină canalele, astfel că nu se conectează doar la cea mai puternică sursă de semnal, ci la mai multe simultan, pentru a oferi o viteză mai bună de descărcare.

Diferențele de viteză dintre 4G și LTE

Diferențele de viteză la download și upload între 4G și LTE nu sunt atât de sesizabile pe cât am crede. Într-adevăr, diferența dintre 3G și noile 4G sau LTE este destul de evidentă, dar majoritatea rețelelor ce se apropie de 4G și care sunt 4G au viteze aproape identice. LTE-A începe să facă o diferență, dar nici aceasta nu este foarte mare, conform digitaltrends.com.

Resursele necesare pentru o conexiune 4G sunt reprezentate de două componente: o rețea care poate susține vitezele necesare, dar și un dispozitiv care se poate conecta la această rețea. Chiar dacă un telefon are conexiune 4G LTE, nu înseamnă că vei avea parte de asemenea viteze dacă rețeaua din zona ta nu oferă asemenea capabilități.

Viitorul merge către 5G

Operatorii telecom deja testează a cincea generație de conectivitate broadband, 5G, dar mai este mult de lucru. Încă nu s-a stabilit un standard, iar 5G ar putea sosi, cel mai devreme, în 2020. De asemenea, ar putea fi disponibil pentru publicul larg la câțiva ani după acest moment.