16 apr. 2017 | 07:56

Îți poți îmbunătăți memoria cu ajutorul acestei tehnici simple

ȘTIINȚĂ
Îți poți îmbunătăți memoria cu ajutorul acestei tehnici simple

Deși creierul este cel mai complicat și puternic organ de care dispunem, acesta prezintă o slăbiciune pe care o cunoaștem cu toții -memoria- dar cu ajutorul unui truc, experții susțin că ea poate fi îmbunătățită. 

Acest fapt nu este un șoc pentru nimeni și știm deja că indiferent cât de puternic devine sistemul de operare de care dispunem, sistemul de stocare nu ne mulțumește niciodată. Chiar și în copilărie, când creierul nu este încărcat cu toate nimicurile, memoria este tot imperfectă și eșuează indiferent de cât de odihniți sau atenți suntem. Dar să nu disperăm înainte de vreme. Un nou studiu ne sugerează o strategie prin care putem avea un sistem de operare mai performant: desenul pare a fi răspunsul la toate problemele noastre, potrivit Time.

O echipă de cercetători, coordonată de psihologul Jeffrey D. Wammes, s-a folosit de un grup de studenți pentru a testa mai multe ipoteze și pentru a descoperi care este cel mai eficient truc care îți poate îmbunătăți memoria. Specialiștii au început cu o listă de 80 de cuvinte simple (toate erau substantive și erau simplu de desenat), precum balon, furculiță, zmeu, pară, pantof și așa mai departe. Apoi, o serie de 30 de cuvinte apăreau pe un ecran, împreună cu instrucțiuni care le sugerau privitorilor fie să deseneze obiectul la care referea cuvântul, fie să scrie cuvântul pe foaie de hârtie.

Pentru a testa pe îndelete ipoteza pe care o aveau, cercetătorii au supus subiecții mai multor perioade de testare, fiecare dintre acestea incluzând anumite variații. Spre exemplu, în cadrul unor teste aceștia au putut desena imaginea în 40 de secunde, dar în cadrul altora au avut la dispoziție doar patru secunde, în altele nu trebuiau decât să-și imagineze obiectul sau să scrie cuvântul cât mai elaborat cu putință.

La finalul acestui procedeu, studenții erau rugați să creioneze o listă cu cât mai multe dintre obiectele pe care și le amintesc. Însă indiferent de variațiile pe care le-au introdus, rezultatul a fost unul consistent: desenul a ieșit mereu învingător în această competiție, dar un avantaj semnificativ l-au avut și cuvintele care erau desenate, în comparație cu cele scrise.

Nu este însă foarte clar de ce lucrurile stau astfel, dar specialiștii menționează că activitatea de a desena presupune un nivel mai profund de procesare. Pentru moment, grupul de cercetători vorbește doar la nivel general despre această problemă, iar, în prezent, ceea ce se știe este că tehnica funcționează și că îți poate îmbunătăți memoria.