09 nov. 2017 | 07:59

iPhone X versus o cameră profesională: cât de bine filmează în 4K

VIDEO ACTUALITATE

Tot mai multe smartphone-uri filmează și fotografiază cu o calitate surprinzătoare. Din acest motiv, cineva a comparat performanța iPhone X cu Lumix GH5.

Nici măcar nu este vorba de terminale Apple. În momentul în care faci referire la telefoane de top cu prețuri extravagante, cel mai mare atu al lor ține de abilitățile de filmare și fotografiere. Dispozitive precum iPhone 8 Plus sau Google Pixel 2, pe lângă fotografii impresionante în orice condiții, reușesc să filmeze în 4K cu 60 de cadre pe secundă, la fel ca unele DSLR-uri de 3-4 ori mai scumpe.

În principiu, un smartphone precum iPhone X depășește fără probleme performanța în domeniul foto a unei camere compacte. Interesantă este însă comparația aceluiași gadget cu o cameră mirrorless precum Lumix GH5. 

Pentru a afla rezultatul unui test comparativ între iPhone X și Lumix GH5, cei de la Fstoppers au realizat clipul de mai sus. Acesta adresează mai ales posibilitățile de filmare, în contextul în care ambele aparate se laudă cu imortalizarea unor secvențe video în format Ultra HD. Clipul vine la mai puțin de o lună după ce redactorii AppleInsider au comparat un iPhone 8 Plus cu aceeași cameră profesională. 

La fel ca în clipul de acum câteva săptămâni, este foarte greu să diferențiezi performanța celui mai nou și mai scump terminal Apple de posibilitățile de captură ale GH5. În mod evident, există niște particularități de finețe date de senzorul mai mare de la Lumix, iar stabilizarea optică s-ar putea să fie un pic mai eficientă în cazul camerei de mari dimensiuni. Cei mai mulți utilizatori vor fi însă uimiți de clipurile pe care le pot filma cu un iPhone X.

Ca specificații, telefonul are două camere principale de câte 12 megapixeli, dintre care una folosește un sistem optic telephoto cu o apertură F/2.4, iar cealaltă este wide. Amândouă au stabilizarea optică de imagine.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele