Scanarea feței de pe iPhone X va putea fi folosită de alte aplicații

Scanarea feței de pe iPhone X va putea fi folosită de alte aplicații
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
18:22 03.11.2017

Sunt multe motive să te entuziasmezi de lansarea iPhone X, dar siguranța datelor imortalizate prin intermediul recunoașterii faciale s-ar putea să te crispeze.

iPhone X a fost dezvăluit în mod oficial luna trecută, dar abia astăzi începe să ajungă la primii utilizatorii obișnuiți. Câteva review-uri au apărut deja pe internet, dar vor mai trece câteva săptămâni până când vom afla cum se comportă cel mai scump smartphone Apple în lumea reală. În același timp, va mai trece ceva timp până când ne va fi clar modul în care funcționează Face ID. Care sunt limitările sale și ce se întâmplă cu toate scanările faciale ce vor fi salvate pe smartphone.

Deși oficialii Apple ne-au asigurat că toate scanările faciale și informațiile adunate de Face ID vor fi păstrate pe telefon, se pare că nu este chiar așa. Au apărut deja mai mult voci îngrijorate care atrag atenția asupra faptului că Apple partajează o parte dintre acele scanări faciale cu dezvoltatorii, pentru îmbunătățirea aplicațiilor acestora.

Cei de la Reuters au publicat prima oară această informație, iar mecanismul este cât se poate de clar. În principiu, nu va fi vorba de o violare a intimității utilizatorilor. Conform termenilor și condiițiilor Apple dedicate dezvoltatorilor, pentru ca orice informație privată legată de scanarea fațelor să părăsească telefonul, este necesar acceptul explicit al posesorului aparatului. În plus, este foarte important de reținut că datele preluate nu pot fi vândute către terți sub nici o formă.

Singurul motiv pentru care acest sistem a fost implementat are legătură cu încurajarea dezvoltatorilor de a crea și optimiza funcții pentru iPhone X. Datele care pot fi preluate de pe smartphone cu acordul proprietarului includ 50 de expresii faciale și o reprezentare a feței. Acele informații pot fi mutate de pe telefon și stocate pe serverul dezvoltatorului. Astfel, vor fi monitorizate momentele în care zâmbești, clipești sau ridici o sprânceană.

E bine de știut că Apple face imposibilă partajarea cu dezvoltatorilor a datelor folosite de tehnologia Face ID la autentificare. Acele scanări 3D ale feței vor rămâne întotdeauna doar pe iPhone X.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI