iPhone X este de fapt ieftin, ne avertizează Tim Cook

iPhone X este de fapt ieftin, ne avertizează Tim Cook

Apple a anunțat în urmă cu câteva zile cel mai scump telefon al companiei. Prețul pentru iPhone X începe de la 1000 de dolari în Statele Unite.

Deși iPhone X vine la pachet cu o serie stufoasă de noutăți și detalii care îți fură privirea, cei mai mulți internauți au rămas fixați pe preț. Comparativ cu celelalte terminale ale companiei din anii trecuți, acesta este cu cel puțin 50% mai scump. În România, nesubvenționat de vreun operator, gadgetul are mari șanse să aibă un preț de pornire de 5000 lei.

Cu toate acestea, se pare că Apple nu se îmbogățește semnificativ din fiecare unitate vândută. Deși ai fi tentat să crezi că adaosul comercial al companiei este de 300%, s-ar putea să fie mai mic de 100%. O analiză pe marginea acestui subiect tocmai a fost publicată de Wall Street Journal și costurile de fabricație pentru iPhone X comparativ cu iPhone 7 sunt mai mari decât duble.

La momentul lansării iPhone 7, conform unei analize similare, se vehicula că valoarea de producție a respectivului model era de 248 de dolari. Comparativ, pentru a produce un iPhone X, prețul estimat este de 581 de dolari. Cuvântul cheie este ”estimat”. Din păcate nu va ști nimeni exact cât de puțin plătește Apple pentru piese, având în vedere că achiziționează milioane sau zeci de milioane de exemplare.

Lăsând aceste detalii la o parte, într-un interviu acordat celor de la Good Morning America, Tim Cook a insistat pe faptul că iPhone X de fapt este o afacere foarte bună, având în vedere componentele din interior. În plus, deși valoarea inițială pare una foarte mare, majoritatea utilizatorilor de iPhone își plătesc teleflonul în rate prin operatorul de telefonie sau printr-o reprezentanță Apple. Alții, au parte de subvenții semnificative dacă se duc cu telefonul vechi la schimb.

Ca urmare, deși nu este cea mai bună idee să-ți cumperi un telefon în rate pe doi ani, aceasta s-ar putea să fie cea mai bună soluție pentru cei care visează la un iPhone X.

Citește și: