De ce iPhone X costă 1.000 de dolari, când piesele sunt mult mai ieftine

De ce iPhone X costă 1.000 de dolari, când piesele sunt mult mai ieftine

Deși iPhone X costă o mie de dolari, fabricarea celui mai râvnit smartphone din prezent costă cam la jumătate. Există și o explicație care justifică acest lucru.

Cei de la Apple au reușit să ducă tehnologia în materie de smartphone la un nivel ridicat și asta se vede în prețul de achiziție al noului iPhone. Pe 12 septembrie compania a anunțat că iPhone X va fi comercializat cu 999 de dolari. În România, prețul iPhone X ajunge la peste 5.000 de lei. Cu toate astea, valoarea totală a pieselor, luate una câte una, nu depășește 413 dolari.

Dacă ne gândim și la celelalte aspecte care țin de fabricarea telefonului, logistica, cercetarea, dezvoltarea, dar mai ales reclama pe care o fac  acestuia, compania are o justificare, într-un fel, pentru banii pe care îi cere pentru un iPhone X.

Cu toate că iPhone X este asamblat în China, pentru mâna de lucru ieftină, deci și costuri reduse, cei 586 de dolari rămași acoperă și aceste cheltuieli. Angajații, fabrica sau resursele materiale se adaugă componentelor și echivalează diferența dintre prețul real al unui iPhone X și cel de pe raft. De asemenea, mai e și transportul și distribuția spre puncte cheie din țările în care e prezentă oficial. 

iPhone X va avea buget consistent de marketing

Spre deosebire de celelalte telefoane concurente de la Samsung, HTC sau alții, Apple joacă doar în liga premium. Compania investește mare parte din bani pe imaginea ei sau a telefonului. Campaniile de maketing toacă milioane de dolari din buzunarul companiei și de aceea iPhone X costă cel puțin 1.000 de dolari. Chiar și așa, toate companiile investesc în marketing, însă fiecare este liberă să decidă cât este dispusă să aloce pentru promovare.

Cu cât vezi și știi mai mult o marcă, cu atât bugetul de marketing a fost mai mare. Pe lângă acestea, există și parteneriatele pentru plasarea noului iPhone în fel și fel de emisiuni, filme sau evenimente, iar aceste lucruri nu sunt deloc ieftine.

Poate cel mai important aspect care să justifice prețul ridicat al unui iPhone X este valoarea percepută.

Cu cât prețul unui produs este mai ridicat, la achiziționarea lui și stima ta de sine este ridicată. Altfel spus, dacă tu crezi că iPhone X costă atât de mult pentru că este atent lucrat, că este cel mai râvnit telefon la ora actuală și că multe celebrități îl folosesc,vei face tot posibilul să îl ai și tu și nu vei ține cont neapărat de banii pe care îi dai pe el. Mai mult, te vei gândi și că vei atrage invidia celor din jur, tocmai pentru că iPhone X costă cât costă și vei fi plasat cu ușurință într-o clasă socială ușor de ghicit.

Apple a stabilit acest preț și pentru a se poziționa și diferenția față de ceilalți concurenți. De la an la an și de la model la model, compania a ridicat prețul simțitor și s-a detașat cu mult față de rivalele sale.

Cât valorează piesele unui iPhone X

Cei mai mulți bani sunt dați, bineînțeles, pe ecrane. Astfel, cea mai scumpă componentă a unui iPhone X este ecranul OLED, care costă 80 de dolari, urmată de memoria NAND pentru modulul de 256GB, care este achiziționată cu 45 de dolari. Nici cei 3GB de memorie pe care telefonul îi are nu costă mult, doar 24 de dolari. Procesorul A11 Bionic costă 26 de dolari, iar modemul mai adaugă 18 de dolari la total. Cei 413 dolari reies și după ce adaugi senzorul 3D, care costă 25 de dolari, montat în spatele sticlei de protecție, achiziționate cu 18 dolari.

Faptul că iPhone X este vândut la preț dublu față de costurile de fabricație nu trebuie să surprindă pe nimeni și nici nu trebuie neapărat justificat acest fapt. La cât s-a vorbit despre el, era de așteptat ca Apple să țină cont de acest aspect și să vină cu o ofertă controversată, dar nu imposibilă.

Faptul că el costă 1.000 de dolari nu va opri fanii companiei să achiziționeze modelul, însă va atrage și curiozitatea utilizatorilor de Android, care vor vrea să vadă ce oferă de acești bani.

 

Citește și:
Etichete: