02 sept. 2017 | 15:50

Huawei a lansat Kirin 970, primul procesor cu inteligență artificială din lume

ACTUALITATE
Huawei a lansat Kirin 970, primul procesor cu inteligență artificială din lume

Huawei are planuri mari în domeniul procesoarelor pentru telefoane, iar Kirin 970, prezentat în cadrul IFA 2017, este o dovadă în acest sens.

În încercarea de a dobândi mai multă independență în ceea ce privește producerea de smartphone-uri, Huawei a luat acum ceva timp decizia de a-și crea propriile procesoare pentru telefoane. Cu toate că nu putem vorbi încă de o competiție majoră, cel puțin la capitolul numere, pentru nume ca Exynos sau Qualcomm, asta nu înseamnă că la capitolul funcții lucrurile stau la fel.

La Berlin, în cadrul IFA 2017, Huawei a dezvăluit procesorul Kirin 970. Despre acest sistem am mai scris și acum câteva luni, când au început să apară zvonurile despre existența unui nou procesor de top al chinezilor. Lucrurile s-au mișcat bine și planurile despre care vorbeam atunci au fost respectate. Astfel, acum putem vorbi despre primul procesor cu inteligență artificială din lume.

Procesorul folosește procesul de fabricație TSMC, pe 10nm, care aduce laolaltă 5,5 miliarde de tranzistori pe centimetru pătrat. Noul cip vine cu opt nuclee, patru de 2,4GHz și alte patru de 1,8GHz, dar și cu o placă video cu zece nuclee.

Datorită proprietăților de inteligență artificială, Kirin 970 poate oferi de 25 de ori mai multă putere ca un procesor obișnuit și poate fi de 50 de ori mai eficient decât un procesor clasic. Cei de la Huawei spun că, datorită inteligenței artificiale, telefoanele dotate cu un astfel de procesor vor reuși, pentru prima dată, să-și înțeleagă utilizatorii cu adevărat. Unitatea de procesare neurală poate distinge până la 2005 imagini pe minut, în vreme ce un procesor fără o astfel de unitate ar putea distinge doar 97 de imagini pe minut.

Așteptăm să vedem dacă, într-adevăr, Huawei Mate 10 va veni dotat cu un astfel de procesor. Având în vedere că între lansarea procesorului și a telefonului avem cam o lună și jumătate, putem presupune că este timp suficient pentru ca producătorul să integreze procesorul în noul telefon.