Omul care ar putea dezvălui operațiunile hackerilor ruși a devenit martor FBI

Omul care ar putea dezvălui operațiunile hackerilor ruși a devenit martor FBI

Un hacker din Ucraina, cunoscut ca „Profexer”, a ajuns martor FBI. Ar putea oferi informații importante privind operațiunile hackerilor din Rusia în timpul campaniei electorale din Statele Unite ale Americii.

După ce Donald Trump a fost ales președintele SUA, au început să apară informații despre cum hackeri din Rusia, prin viruși și diverse operațiuni de manipulare și dezinformare a publicului, au contribuit din plin la victoria sa. Până acum n-a fost însă niciun martor dispus să vorbească despre aceste demersuri ale rușilor.

Profexer este din Ucraina și, din ce se știe până acum, n-a fost parte din echipa de hackeri folosită de Rusia, dar a creat un malware folosit de ruși pentru a sparge serviciile de mail ale Democratic National Committee (DNC). Acest virus este singurul menționat în primul raport întocmit de Departamentul de Securitate Domestică din SUA, privind alegerile electorale din 2016.

Virusul era gratuit, dar Profexer făcea bani vânzând versiuni pro ale acestuia. Autoritățile din Ucraina nu l-au arestat, deoarece deși este creatorul virusului, nu l-a folosit ca să facă bani. Altfel spus, a fost ca un producător de armament care nu pornește un război, dar oferă uneltele necesare. După ce-a dispărut de pe internet în iarna trecută, s-a predat la începutul anului poliției și acum a devenit martor FBI. El este relavant și pentru că ar ști cine i-a folosit produsul, dar doar sub pseudonime și e o informație despre care nu se știe încă dacă e utilă sau nu.

În atacul asupra DNC ar fi acționat grupurile de hackeri Fancy Bear (sau, mai pe larg, Advanced Persistent Threat 28) și Cozy Bear. Totuși, în loc să recruteze, antreneze, înarmeze și să aloce hackeri per operațiune, cele două grupuri ar fi acționat mai mult ca centre operaționale și financiare pentru hacking. De aceea, munca mai dificilă de programare și dezvoltare de viruși a fost lăsată în baza altora sau, pur și simplu, cumpărată de la cei care deja i-au creat.

Citește și: