Hackerul britanic care a oprit WannaCry a fost arestat de FBI

Hackerul britanic care a oprit WannaCry a fost arestat de FBI

WannaCry ar fi putut face pagube mult mai mari în urmă cu câteva luni, dacă hackerul Marcus Hutchins nu ar fi găsit o cale să-l oprească. A fost însă arestat de FBI.

Săptămâna aceasta, la Las Vegas s-a desfășurat cea mai importantă conferință anuală pe probleme de securitate. Pe lângă hackeri și experți în domeniul cibernetic, se pare că oficialii FBI și-au făcut, de asemenea, simțită prezența la DefCon. Autoritățile americane l-au arestat pe Marcus Hutchins, un hacker în vârstă de doar 23 de ani.

Numele lui Marcus Hutchins a fost foarte mediatizat la mijlocul lunii mai după ce a reușit de unul singur să oprească extinderea infecțiilor cu ransomware-ul WannaCry pe întregul mapamond. Respectivul virus a fost clasificat ca fiind foarte periculos după ce a afectat funcționarea mai multor fabrici și spitale din foarte multe teritorii. Pentru a-și atinge scopul, Hutchins a înregistrat un domeniu web ce a fost găsit ca referință în codul virusului WannaCry.

„Autoritățile britanice și agențiile de securitate au confirmat că un cetățean britanic a fost arestat.” Conform celor de la The Telegraph, la această oră nu se cunosc foarte multe detalii despre arestarea lui Marcus Hutchins, dar se știe că agenții FBI s-au aflat în spatele acțiunii. Expertul în securitate este la această oră un angajat al Kryptos Logic.

Având în vedere nivelul de secretomanie al autorităților americane, nu este foarte clar unde a ajuns Hutchins după ce a intrat pe mâna FBI. Pentru o scurtă perioadă, a fost ,,cazat” la Henderson Detention Center din Nevada, dar a fost ulterior mutat într-o locație necunoscută. Conform celor de la Motherboard care au încercat să investigheze cazul, hackerul nu figurează ca fiind înregistrat în sistemul penitenciarelor din SUA.

După lupte seculare, s-a ajuns la concluzia că Marcus Hutchins este reținut pe termen nedeterminat la sediul FBI din Las Vegas. Motivul arestării este legat de troianul Kronos care a afectat mai multe bănci între iulie 2014 și iulie 2015. Aparent, expertul în securitate a creat malware-ul și l-a partajat online.

Citește și: